Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В коя страна децата живеят най-щастливо?

04 септември 2020, 18:13 часа

Студия на Изследователския център на УНИЦЕФ във Флоренция прави проучване за удовлетвореността на децата от живота им в общо 41 държави от целия свят. За целта са били анализирани национални данни за оценка на психическото и физическото здраве на подрастващите, както и на социалните им и интелектуални компетенции.

Според финалните резултати, обхващащи гореизброените изисквания, излиза, че най-добре живеят децата в Нидерландия, Дания, Норвегия, Швеция и Финландия. Германия заема междинната 14-та позиция. А най-зле се класират Чили, България и САЩ.

"Наличието на благосъстояние в обществото обаче не означава, че всички деца имат равна възможност да живеят и да се развиват добре. Перфектното семейство от телевизионните реклами е илюзия. Прекалено много деца живеят в неблагоприятни условия. Включително и при нас, в Германия, казва говорителят на УНИЦЕФ Германия Руди Тарнеден."

Според същото проучване се установява и друга лоша статистика, че най-висок процент на самоубийства сред децата и младежите между 15 и 19 години отбелязва Литва, следвана от Нова Зеландия и Естония. 

Радина Петрова
Радина Петрова Отговорен редактор
Новините днес