Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В кои държави се заключва с карта, вместо ключ?

22 октомври 2024, 12:00 часа

„Умно заключване на вратата“, известно още като смарт-брава или биометрично заключване – какво е това? Днес такива устройства са по входните врати на учреждения, институции, банки – въобще там, където има наплив на посетители. Но който турист извади късмет да посети Сингапур и Южна Корея, несъмнено ще се влюби в самата идея за живот без ключове.

По принцип, електронните брави за врати са изобретени в Южна Корея преди повече от 30 години. В началото това били обикновени устройства за набиране на код чрез бутони. С течение на годините ключалките станали „по-умни“: придобили безконтактни ключове, скенери за пръстови отпечатъци, различни сензори, мобилни приложения и дори функцията Face ID. В момента подобни устройства се произвеждат в Китай, Виетнам, САЩ, Турция. Но, така или иначе, все още южнокорейските марки електронни брави се считат за най-добрите в света. Тяхната надеждност е доказана през годините и от милиони потребители.

Интересно е, че ако в Сеул помолите да ви упътят към най-близкия магазин за интелигентни брави, никой няма да ви разбере - просто в Южна Корея никой вече не познава понятията „умни“ или „смарт“ брави. За хората там това са просто „брави за врата“, защото повечето отдавна не са виждали брави с ключове.

Още: Какво да направите, ако ключът на колата ви се счупи в ключалката или се изгуби

Какви са предимствата на електронните брави?

1. В Южна Корея има държавен стандарт, който задължително се спазва от всички производители на „умни“ брави. Всяка брава трябва да премине тест от 40 000 натискания с безконтактен ключ, 30 000 въвеждания на парола, 10 000 пъти биометричен тест и 100 000 натискания на дръжката на бравата.

2. Бравата ще стои на вашата врата повече от една година – но моделите променят дизайна си, появяват се нови функции. Колко лесно ще бъде да смените старата брава с нова?

Стандартизацията помага много по този въпрос. И тук корейците отново печелят. Абсолютно всички брави в Южна Корея имат еднакви монтажни отвори, независимо от производителя. Това е направено именно, за да се улесни подмяната на стари модели брави с нови. Сваляте старата, монтирате нова. Бързо, лесно, удобно.

Още: Възможно ли е да се извади заседнал ключ в брава?

3. Качеството се определя от два важни детайла: електронните платки и вдлъбнатината, в която всъщност се намира „сърцето“ на всяка електронна брава. В Южна Корея почти всички брави са оборудвани с механизъм от една и съща фабрика, която е специализирана в производството на такива изделия от много години. Тези части са се доказали на пазара и са се превърнали в стандарт за надеждност.

4. Стандартно всички електронни брави се отварят с парола или безконтактен ключ.

Но също така има допълнителни опции: отваряне на ключалката от приложение, скенер за пръстови отпечатъци и Face ID. Налице е и още една опция за отключване - Smart Open. Тоест, ключалката се отваря сама, когато собственикът се приближи. Изобщо не е необходимо да докосвате или сканирате нищо.

5. Дистанционното управление е необходимо само в два случая: при организиране на охранителен достъп в офис сгради или при ежедневно отдаване под наем на апартамент. Във всички останали случаи е достатъчно просто да кажете паролата на лицето, което искате да пуснете в апартамента си - най-вероятно приятел или роднина. Винаги можете да я промените при нужда.

Още: Не го правете! Фатален навик с ключ - така улеснявате крадците при проникване

6. Механичен ключ. На много модели корейски брави изобщо няма дупки за ключ. Според корейците това е реликва от миналото. Но някои държат да има опция за ключ, поне за да се отвори при повреда на електрониката. Такова произшествие се случва в една на 100 000 брави – но се предлагат и подобни модели.

7. Биометричните брави са инсталирани на абсолютно всички врати в Южна Корея, дори на вратите на хамбари и вили по селата.

Прогресът не може да бъде спрян.

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес