Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В кои дни трябва да се сменя спалното бельо, за да привлечете щастие и късмет

11 юли 2024, 14:07 часа

Редовната смяна на спалното бельо е важна не само за поддържане на чистотата, но и за избягване на възможни проблеми.

Според езотериците има определени дни от седмицата, в които трябва да смените спалното бельо, за да привлечете късмет в живота си.

Кога е най-добре да сменим спалното бельо?

Според народните вярвания най-благоприятният ден за смяна на спалното бельо е събота , в идеалния случай в комбинация с пране. Смята се, че спазването на този ритуал ще привлече щастие за цялото семейство и ще допринесе за доброто здраве. Суеверията казват, че смяната на спалното бельо в събота помага и за облекчаване на безсънието и предотвратяване на кошмари.

Как да изберем идеалното спално бельо за горещите нощи?

Друг благоприятен ден за смяна на спалното бельо е четвъртък. Смята се, че по този начин можете да поканите късмета в живота си. Освен това, ако смените спалното бельо на Велики четвъртък преди Великден  се смята, че практиката привлича късметлии през годината. Суеверията отиват още по-далеч, предполагайки, че тогава не трябва просто да се сложи чисто спално бельо, а нов комплект бельо.

В кои дни не трябва да сменяте спалното бельо?

Има и дни, в които смяната на спалното бельо не е препоръчителна. Смята се, че подобна дейност в неделя може да доведе до безсъние и кошмари. Също така петък не е щастлив ден за извършване на тази процедура, тъй като се смята, че привлича малки затруднения.

Освен това се препоръчва да избягвате смяната на спалното бельо по време на големи религиозни празници, за да не си навлечете сериозни проблеми.

Кога трябва да перете спалното си бельо?

Суеверията препоръчват да перете спалното бельо в понеделник или вторник, като първо го обърнете наопаки. Смята се, че тази практика предпазва семейството от болести и нещастия.

Интересното е, че за предците ни прането на дрехи в понеделник е било не само суеверие, но е имало и практическа основа. В миналото, преди изобретяването на отоплителните системи и сушилните, прането на спалното бельо в понеделник е било най-рационалният вариант, тъй като то има достатъчно време да изсъхне преди събота.

Има и суеверие, което гласи, че никога не трябва да давате използвано спално бельо, тъй като се смята, че заедно с него подарявате и вашето здраве.

Трябва ли да перем новото спално бельо преди употреба?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес