Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Управлявайте емоциите! 10 съвета за развитие на емоционална интелигентност

03 май 2022, 18:00 часа

С прости думи това е способността на човек да определя емоциите си и да ги управлява. И в резултат на това можете да влияете на емоциите на хората наоколо, например в екип или семейство. Това е умението да чуваш и разбираш – себе си и другите.

Способността ни да превключваме от една емоция към друга зависи от нашата продуктивност. Независимо дали става дума за преговори, продажби, среща - резултатът от всички важни процеси зависи от емоционалната грамотност.

И така, как да се научите да управлявате емоциите си? Ето един прост и приложим алгоритъм.

1. Назови емоциите си

За да работите с емоциите, първо трябва да признаете тяхното съществуване. Научете се да назовавате емоциите си – например „ядосан съм“, „тъжен съм“, „щастлив съм“.

Общоприето е, че има четири основни емоции – радост, тъга, тревожност и страх.

2. Имам достатъчно думи

Много е важно да идентифицирате своите емоции и чувства възможно най-точно: ще бъде по-лесно да работите с тях и да ги обяснявате на другите - а взаимното разбиране е пряко свързано с качеството на взаимоотношенията.

3. Обича, не обича...

Признайте поне на себе си, че имате „отрицателни“, „неодобрени“ емоции. Например страх, злорадство, любопитство да се рови в тайните на други хора и т.н. Приемайки някоя от вашите емоции, започва способността да ги контролирате. В противен случай във всякакви подобни ситуации ще бъдете принудени да преживеете емоционален взрив и безкрайно да вървите в кръг.

4. Какво се случва с мен?

Емоцията е първично състояние, което продължава до 20 секунди. Тогава емоцията, ако продължи, може да се превърне в чувство. А чувство, което продължава дни или седмици, е състояние.

5. Защо ми трябва?

Бъдете честни към себе си, когато отговаряте на тези въпроси. Може би негодуванието показва нуждата от признание, а гневът предпазва от разрушителен човек в живота ви.

6. Какво трябва да направя по въпроса?

Естеството на емоциите и чувствата също е много важно за разбиране, тъй като механизмите на работа с тях са различни.

Агресивните емоции не могат да бъдат трансформирани чрез бездействие - само чрез активно действие. Просто методите са градивни – обучение или почистване, или обратното – разрушителни – чупене на чинии, късане на хартия, крещене. Такива емоции предизвикват невероятен прилив

7. Това не се отнася за мен!

Научете се да не приемате лично всичко, което ви се случва. Ако някой ви е изкрещял, това изобщо не означава, че сте виновен за нещо. Най-вероятно човекът е в лошо настроение и това няма нищо общо с вас лично. Просто случайно сте попаднали на грешното място в грешното време.

8. И ако е така?

Обучете се да реагирате по необичаен начин на обикновени негативни ситуации. Например, можете да се опитате да превърнете скандала с шега и по този начин да разсеете ситуацията.

9. Кой е по-силен - те или аз?

Не потискайте емоциите в себе си, а разберете причините за тяхното възникване. Често промяната на емоция или чувство е наш личен избор.

10. Чувам те

Невъзможно е да вдъхновявате другите, докато сте в разрушително състояние. Можете да споделяте само това, което притежавате.

С течение на времето качеството на комуникация с хората се подобрява. По-лесно ни е да видим, че колега или подчинен е разстроен или тъжен – което означава, че има възможност да разберем дали можем да помогнем. Ако се научим да описваме емоциите си и го правим искрено, хората ни разбират по-добре и се отварят по-лесно.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес