Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уикендите в леглото могат да намалят риска от сърдечни заболявания

18 октомври 2024, 18:00 часа

Оказва се, че да прекарате събота и неделя по пижама не е толкова лоша идея за вашето здраве. Особено ако обикновено не спите достатъчно в други дни.

Как изглежда вашият идеален почивен ден? Нека бъдем честни, не винаги имаме сили да прекарваме свободните си дни в спорт, пътувания, културни излети и срещи с приятели. Случва се през седмицата да се изморите толкова много, че да искате само едно – да изключите всички аларми и да спите до обяд.

Сега обаче имате научно доказана причина да направите точно това. Учените са установили, че хората, които успяват да компенсират съня през почивните дни, намаляват риска от сърдечни заболявания с 19%.

Още: 5 начина да си починете, когато имате само 10 минути на разположение

Резултатите от изследванията по тази тема бяха представени на конгреса на Европейското дружество по кардиология (ESC) в Лондон.

 

Същността на експеримента

Изследователите са използвали данни от повече от 90 000 британци, за да проучат връзката между допълнителния сън през уикенда и сърдечните заболявания.

Още: Туристическият сезон в Гърция се увеличава

Учените записват информация за съня с помощта на акселерометри в продължение на 14 години. Авторите на работата сравняват получените данни със записите за здравословното състояние на хората. Около 19 816 участници (22%) били идентифицирани с липса на сън, тоест сън по-малко от седем часа на нощ. При други участници в изследването също понякога се съобщава за дефицит на сън. Средно обаче количеството им нощна почивка достига нормални стойности.

За диагностициране на сърдечни заболявания, включително коронарна артериална болест (CHD), сърдечна недостатъчност, предсърдно мъждене и инсулт, изследователите са използвали данни от болнични досиета и информация от регистъра на причините за смъртта.

 

Резултати

Още: Тежък работен ден? Ето няколко лесни начина да се отпуснете

Оказало се, че тези, които са свикнали да спят поне 75 минути повече от обикновено през уикендите, са имали 19% по-нисък риск от развитие на сърдечни заболявания.

Много от нас не спят достатъчно заради работа или семейни задължения. И докато почивката в леглото през уикенда не е заместител на редовния добър нощен сън, това широкомащабно проучване показва, че може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания,  смята професор Джеймс Лейпър, заместник медицински директор в Британската сърдечна фондация.

 

Когато се опитвате да спите достатъчно през уикенда, основното нещо е да не нарушавате напълно рутината си. Навикът да спите само няколко часа през делничните дни и да не ставате от леглото през уикендите няма да ви направи по-здрави.

Качеството на съня влияе на живота ни повече, отколкото може да изглежда на пръв поглед.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес