Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учените поставят под въпрос ползите от кето диета за жените

16 юли 2024, 14:50 часа

Американски учени от Калифорнийския университет в Ривърсайд проучват как популярната кетодиета и интервалното гладуване действат на молекулярно ниво и дали мъжете и жените имат еднаква полза от нея.

Кетогенната диета или кетодиета е диета с ниско съдържание на въглехидрати, високо съдържание на мазнини и умерено количество протеини. Първоначално е използвана за лечение на епилепсия при деца.

Какви са причините да не отслабвате с кето диета?

Идеята на кетодиетата е, че ниските нива на въглехидрати и високите нива на мазнини и протеини принуждават организма да използва мазнините като гориво. И човек губи тегло. Диетата е много популярна - по света има цяла индустрия за кето храни.  

Интервалното гладуване работи на подобен принцип, като ограничава приема на храна до малък период от време през деня. През часовете без храна тялото изчерпва запасите от захар и преминава към изгаряне на мазнини. Мазнините се превръщат в кетонни тела, които мозъкът използва като гориво.  

Въпреки популярността на тези диети учените все още не са идентифицирали гените, които отговарят за тяхната ефективност. Досега експертите са стигнали до заключението, че кетодиетата е по-малко ефективна за жените, тъй като мазнините се използват по различен начин в организма на мъжете и жените.

Най-добрите плодове, ако спазвате кето диета

"Кетодиетата не изглежда да работи при жените, защото ние метаболизираме мазнините по различен начин и имаме различни гени, които се включват и изключват в отговор на гладуването. Но ние наистина не знаем защо се случва това и как се случва е нещо, което се надяваме да разберем", казва Франсис Сладек, професор по радиология и клетъчна биология.

Дори от морковите може да напълнеете, ако ядете тонове от тях

Независимо от това дали диетите са ефективни за мъжете и жените, изследователите не препоръчват да се стига до крайни ограничения в храненето. Не е ясно дали всички мазнини се преработват от организма при кетодиета или диета с интервално гладуване, или просто се натрупват в тялото. Стандартните японски диети съдържат 20 % мазнини, американските диети са средно 35 %, а кетодиетите могат да съдържат до 70 или 80 % - може би неприемливо високо съдържание на мазнини, предупреждават учените.

"Ако ядете много мазнини, те в крайна сметка ще ви направят дебели. По принцип, ако ядете твърде много от каквото и да било, ще напълнеете. Дори ако това е един морков. Най-важното нещо е количеството и качеството на храните, които ядете. А също и времето, в което го правите", казва Франсис Сладек.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес