Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учените доказаха: Направеното добро не ни се връща!

27 юни 2021, 21:10 часа

За да отговорим на въпроса дали доброто се възвръща, струва си да въведем един термин - реципрочен алтруизъм.

Той описва ситуации, в които един организъм намалява шансовете си за оцеляване, като помага на друг, очаквайки, че някой ден ще му помогне в замяна.

Например, прилепите могат да дадат това, което уловят днес, а при хората с очакването някой да ги нахрани по време на глада. Въз основа на фактите, които 1) тази форма на поведение се поддържа от подбора само ако шансовете за „връщане на доброто“ са достатъчно високи, 2) у нас тази форма на поведение е доста разпространена (даваме пари за лечение на пациенти, доброволците помагат не само на хора, но и на животни, при определени условия (преодоляване на страха от отхвърляне и размиване на отговорността) предлагаме помощ на хората на улицата, самите хора са спонтанно склонни към алтруизъм, тогава да, доброто определено има голям шанс да се завърне.

Когато помагат на някого от неприятности или помагат за решаването на проблем, хората често разчитат да им се върне. Те очакват, че тяхната карма ще спечели допълнителни точки и ще си осигури огромна подкрепа в бъдеще. Че ще бъдат посрещнати с отворени обятия от всички онези хора, на които някога са помагали и спасявали. Знаете ли как се казва? Търговия с добро Живот според принципа „ти си за мен - аз съм за теб“. Тогава е по-добре веднага да определите цената на вашето „добро“, да му присвоите ценова марка, да договорите условия, но тогава, при тези условия, „доброто“ избледнява в своята природа на незаинтересованост и се превръща в нещо обикновено.

Знаете ли какво е толкова смешното в това? И фактът, че дори човек да се откаже от „търговията с добро“, тогава той, пак ОЧАКВА ОТГОВОР на ЖЕСТ! Той очаква да му бъдат благодарни и запомнен. Вярва, че "задължението на честта" към благодетеля съществува и трябва да бъде изпълнено.

В крайна сметка, като правим добро на другите и очакваме нещо в замяна, човек много често НЕ получава това, което се очаква в замяна. Нещо повече, той може да получи точно обратното.

1. Умейте да приемете доброто, което идва с чисто сърце. В същото време не се превръщайте в човек, обвързан с ръце и крака.

2. Да, можете да правите добро с чисто сърце, без да мислите за връщане. Овладейте тези прости умения. Животът веднага ще стане по-лесен и разбираем, заспиването и събуждането ще бъдат по-спокойно и приятно.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес