Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени предупреждават: Това са личните вещи, които крият най-много микроби

03 септември 2024, 14:23 часа

През последните години хората внимателно мият ръцете си, дезинфекцират ги, избягват излишни контакти с други хора и да се изолират у дома. Но обикновено пренебрегваме нещо важно: портфейла и парите, които така или иначе остават мръсни. Като троянски кон, портфейлът винаги се озовава в центъра на личните вещи, които докосваме и пренебрегваме най-много.

Още: 7 причини домът ви винаги да изглежда разхвърлян

Портфейлът е най-мръсен

Портфейлът служи като гъба за бактерии и вируси. Поне 90 процента от банкнотите на световния пазар съдържат следи от изпражнения. Да вземем за пример британския паунд. Проучванията показват, че в продължение на 113 месеца банкнота от £20 е сменяла собственика си 2328 пъти.

Вирусите и бактериите могат да живеят върху банкнотите по-дълго, отколкото върху всяка друга повърхност, до 17 дни. Така че можете да си представите потенциала на валутната карта за разпространение на вируси. Същото важи и за кредитни карти, дебитни карти и други предмети в портфейла ви, които са постоянно изложени на тези микроорганизми. По-различно е положението при монетите, които, тъй като обикновено съдържат мед или никел, не позволяват прекомерно натрупване на бактерии и вируси.

Най-често срещаните бактерии, които виреят в портфейла са: микрококи, стафилококи и бацил. Портфейлите обикновено се държат небрежно у дома, заедно с чантата, и често се пипат от деца.

Няколко доклада, твърдят, че портфейлите и кожените чанти са по-малко склонни да съдържат големи количества вируси. Ако това е вярно, то според експерти трябва да се избягват портфейли и чанти от синтетичен материал.

Как да почистите портфейла и кожената си чанта

Още: Капакът на тоалетната чиния: Вашият щит срещу разпръскване на микроби в банята

За да ги почистите, имате нужда от вода и течен сапун, за предпочитане бебешки шампоан, който е деликатен. Те трябва да се изтъркат с чиста кърпа и да се изплакнат в хладка течаща вода. Оставете ги да изсъхнат на място с добра циркулация на въздуха, но не на пряка слънчева светлина, която има втвърдяващ ефект за този материал. Също така можете да натопите кухненска кърпа от микрофибър в спирт и леко да потъркате портфейла отвътре и отвън.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес