Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени отговарят: Една ябълка на ден забавя ли стареенето

24 септември 2024, 15:32 часа

Ябълките са много полезни за организма. Те съдържат естествено вещество, което според проучвания може да забави процеса на стареене.

Още: Диетолог: Това е знак №1, че ядете твърде много млечни продукти

Как протича процесът на стареене

Един от ключовите фактори в процеса на стареене е явление, наречено "клетъчно разрушаване". Това означава загуба на способността на клетките да се делят, формират и развиват. На този етап клетките сигнализират за възпаление и подтикват имунната система да се „самопочисти“ от увредените клетки.

В ранна възраст тялото по-лесно елиминира тези клетки, но с годините имунната система губи блясъка си. Това насърчава натрупването на увредени клетки. Последните представляват отправната точка на ниско ниво на възпаление, което води до разпадане на тъканите.

Удължаващо живота вещество

Проучване на Медицинския университет в Минесота установява, че процесът на стареене може да бъде предотвратен благодарение на определени молекули, които се насочват и унищожават стареещите клетки. Тези молекули имат дългосрочно въздействие, независимо от времето, когато са попаднали в човешкото тяло.

Най-ефективното групиране на тези молекули е открито в ябълки, ягоди, лук и краставици. Тази група молекули е известна като фистейн. По време на клинични проучвания учените установяват, че тези молекули значително намаляват нивото на увредените клетки, подобряват здравето и увеличават продължителността на живота.

Важни молекули има повече в ябълките, които според проучването трябва да се консумират редовно всеки ден. Ябълките също са богати на антиоксиданти, флаваноиди и фибри. Антиоксидантите в ябълките намаляват риска от тумори.

Още: Какво показва албуминът в урината и какво е значението му

Освен това ябълките помагат срещу високо кръвно налягане, диабет и сърдечни заболявания. Яденето на една ябълка на ден помага изключително срещу храносмилателни проблеми и запек.

По отношение на калориите ябълката е по-добра от банана и ви държи сити за по-дълго време.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес