Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Ето какво ще се случи, ако прекарате цял ден под климатик?

20 юли 2024, 18:16 часа

Климатизацията се превърна в стандарт в съвременния живот, особено в горещите периоди, които се увеличават благодарение на изменението на климата. Но много хора се страхуват от климатици, отчасти основателно и отчасти нерационално.

Вижте още: За какво алармира честият сърбеж на косата?

Възниква въпросът безвреден ли е климатикът или не и кои страхове са основателни и кои не?

За съжаление все още не са направени достатъчно научни изследвания по тази тема, но някои дават някои отговори и насоки. Накратко, може да се каже, че климатикът има положителен ефект върху здравето, но може да има и отрицателни ефекти, а правилното използване на климатика може да увеличи максимално положителните ефекти и да намали отрицателните ефекти. На първо място, трябва да се отбележи, че екстремните горещини, след екстремните студове, са втората водеща причина за смърт от метеорологични явления, по-голяма от наводненията.

Полза за хора с увредено здраве

В едно от по-задълбочените проучвания за ефекта на климатизацията върху здравето акцентът е поставен върху влиянието на температурата чрез системите за отопление, вентилация и климатизация върху пациентите в болниците. Като цяло е доказано, че такива системи са полезни за възстановяването на пациентите, особено за подобряване на жизнените показатели, намаляване на сърдечните стресови събития, ускоряване на възстановяването и увеличаване на физическата активност. В допълнение, използването на климатизирани устройства намали смъртността на пациентите и скъси болничния престой на пациенти с респираторни заболявания.

Ефекти от кондиционирането върху когнитивните функции

Проучване за ефекта на климатика върху здрави хора, студенти, е проведено от Харвард. Доказано е, че повишените температури в помещения без климатик по време на гореща вълна влияят негативно върху когнитивните функции при млади здрави индивиди.

По време на горещата вълна участниците в проучването, които са живели в сгради без климатик, са имали 13,4% по-дълго време за реакция при тестове с думи и цветове и 13,3% по-лоши резултати при тестове за събиране и изваждане в сравнение с учениците, които са живели в климатизирани пространства.

Авторите на изследването смятат, че тези фактори на спад в когнитивната функция могат да се припишат на повишен топлинен стрес и повишените ефекти от друга среда.

Други положителни ефекти на климатика върху здравето

Климатикът поддържа телесната температура, което е от решаващо значение във влажните и горещи райони на света, където топлинният удар е основен проблем през лятото. Климатиците улесняват съня, като охлаждат тялото. Известно е, че винаги е по-приятно да се спи в по-хладни помещения, отколкото в топли. Климатиците могат да намалят случаите на алергични реакции, тъй като техните филтри могат да отстранят алергените, ако са добре поддържани.

Сушене на въздух

Климатиците намаляват влажността на въздуха, което ясно виждаме по това колко вода излиза от тях. Те охлаждат въздуха с помощта на изпарители, които съдържат хладилен агент. Когато топъл стаен въздух преминава през студените намотки на изпарителя, влагата от въздуха кондензира върху тези намотки. А сухият въздух при чувствителни хора може да доведе до сухота на кожата, очите и лигавиците, а в някои случаи и до дразнене на дихателните пътища.

Освен това хората често пият по-малко вода в климатизирани помещения, защото не изпитват такава жажда, както при високи температури. Това може да доведе до дехидратация, която ще се засили от сухия въздух, което от своя страна може да причини главоболие, умора и намалени когнитивни функции. При хора с хронични респираторни заболявания, като астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), сухият въздух може да влоши симптоми като бронхоконстрикция и задух.

Вижте още: Нормално ли е да говорим сами със себе си

Бактерии и мухъл

Ако климатиците не се поддържат правилно, в тях могат да се натрупат бактерии и мухъл. Вдишването на въздух, замърсен с тези микроорганизми, може да причини респираторни проблеми и алергични реакции.

Правилно използване на климатика

Редовната поддръжка на климатика е от съществено значение за здравето. Това включва почистване или подмяна на филтъра на всеки няколко месеца и професионално обслужване поне веднъж годишно. Това намалява риска от натрупване на бактерии и мухъл.

Препоръчително е да настроите температурата на климатика на ниво, което е само няколко градуса по-ниско от външната температура. Екстремните разлики в температурата могат да бъдат стресиращи за тялото. В климатизирани помещения може да е полезно да инсталирате овлажнители на въздуха, за да предотвратите изсушаването на кожата и лигавиците.

Важно е да се осигури достатъчен приток на свеж въздух в помещенията, за да се намали рискът от натрупване на вредни газове и да се подобри цялостното качество на въздуха. И накрая, въздухът от климатика не трябва да се насочва директно към хората. По-добре е да го насочите към тавана или стените, за да постигнете по-равномерно разпределение на охладения въздух.

Можем да заключим, че климатизираните пространства като цяло не са вредни за здравето. Напротив, те могат да бъдат полезни за здравето и да спасяват животи, при условие че климатиците се използват правилно. Както при всички технологии, ключът е умереността и правилната употреба.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес