Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва ли да перете чорапите си обърнати наопаки

31 май 2024, 05:05 часа

Най-вероятно най-голямото ви притеснение, когато става въпрос за пране на чорапи, е да се уверите, че двете части на чифта чорапи се събират отново след въртенето им в пералнята и сушилнята. Но може би също така се чудите дали трябва да перете чорапите си отвътре навън или обратно - и кой метод осигурява най-чистите и ухаещи чорапи след пълно изпиране.

Още: Възможно е да перете дънките си твърде често, а кърпите за ръце - твърде рядко

За щастие, има отговор: Вижте защо е добре да обърнете чорапите си, за да ги почистите по-добре.

Кое прави чорапите ви най-мръсни?

Може да изглежда, че външната част на чорапите е най-мръсната, защото докато се разхождате из дома си, там се натрупват трохи, прахови акари, бактерии и други нечистотии. Всъщност британска компания за производство на матраци е направила анализ на чорапи, които са били носени през целия ден, и е установила, че чорапите ви вероятно са по-мръсни дори от дистанционното управление (а дистанционното управление е 20 пъти по-мръсно от тоалетната).

Но вътрешността на чорапите е също толкова неприятна, благодарение на 250 000 потни жлези в краката ви - плюс всички кожни клетки, които краката ви отстраняват всеки ден. Влагата от потта може да помогне на бактериите и гъбичките да се развиват и процъфтяват по чорапите ви - което може да доведе не само до миризливи крака, но и до гъбички и други често срещани заболявания на краката.

Защо трябва да перете чорапите обърнати отвътре навън

И така, при положение че и двете страни на чорапите могат да бъдат доста неприятни, коя страна трябва да бъде обърната навън, за да се изперат? Вътрешната страна изглежда е най-добрият избор, тъй като тя е тази, която се докосва до кожата през целия ден и задържа по-голямата част от миризмата (плюс всички мъртви кожни клетки).

Обръщането на чорапите с вътрешната страна навън ще гарантира, че перилният препарат и движението ще попаднат най-сериозно в най-миризливите части на чорапа и ще помогнат за отмиването на бактериите, причиняващи неприятна миризма, и други опасни микроби. Това намалява риска да се окажете с не толкова свежи чорапи и миризливи крака.

Обръщането на чорапите навън може също така да помогне за намаляване на триенето от външната страна на плата (което се вижда), като по този начин помага за запазване на шарките или цветовете и свежда до минимум петната, ако случайно сложите белите си чорапи с червена риза. Това помага чорапите ви да изглеждат по-нови по-дълго време. Освен това ще помогне да се намали количеството на събираните от чорапите власинки.

Съвети за почистване на чорапите

Много производители на чорапи препоръчват да перете чорапите си с топла или хладка вода на деликатна настройка, като използвате щадящ перилен препарат. Но може да се наложи да положите малко повече усилия, ако чорапите ви наистина миришат и са мръсни.

Обърнете чорапите си наопаки и следвайте тези съвети, за да сте сигурни, че чорапите ви ще са хубави и чисти всеки път.

Помислете за предварително накисване

Ако чорапите ви са особено мръсни, предварителното им накисване в щадящ перилен препарат (или може би малко белина, ако чорапите ви са по-здрави, например спортни) може да помогне за премахването на упоритите петна и миризми.

Използване на препарати за отстраняване на петна от пране

За отстраняване на упорити петна могат да се използват препарати за отстраняване на петна от пране или домакински продукти. (Например, можете да нанесете препарат за отстраняване на лак за нокти, ако петното е от лак за нокти.)

Пране в пералня според указанията на производителя

Обикновено се използва деликатен перилен препарат, хладка вода и щадящ цикъл, но е очевидно, че спортните ви чорапи вероятно могат да издържат на малко повече износване, отколкото чифт кашмирени чорапи (и вероятно ще се възползват от по-високи температури и по-силно пране, за да отстранят микробите).

За да запазите чорапите заедно, помислете дали да не използвате щипка за пране, за да свържете всеки чифт, или да ги хвърлите в торбичка за деликатни дрехи - което може да ви помогне да избегнете прекалено голямото триене на чорапите.

Още: Не носите чорапи докато спите, а може би трябва

Обмислете възможността да ги сушите на открито

Сушенето в сушилня е подходящо за повечето чорапи - въпреки че вълнените чорапи вероятно ще изискват сушене на въже, за да се избегне свиването им.

Въпреки това, ако сериозно искате да намалите броя на бактериите в чорапите си, помислете за сушенето им на слънчева светлина. (И тъй като те са обърнати навън, ще намалите до минимум евентуалното избелване от слънцето.)

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес