Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва ви само 1 таблетка и фурната ще заблести от чистота след няколко минути

01 ноември 2023, 10:32 часа

От всички досадни домакински задачи, които домакините отлагат най-често, е почистването на фурната. Мръсотия, петна от мазнина и всякакви други замърсявания могат да се натрупат по нейната повърхност, ако тя не се почиства твърде дълго - но как точно да го направите е въпрос, който вълнува мнозина. За целта ще ви трябва 1 таблетка за съдомиялна машина.

При тези печки, които имат функция за самопочистване, почистването е още по-лесно. Но дори и уредът да не разполага с тази функция, предложеният метод също не изисква скъпи специални инструменти и може да ви спести много време.

Почистване на фурната с таблетка за съдомиялна

 За целта трябва да използвате гъба и таблетка за съдомиялна машина. С помощта на нож направете дупка в центъра на гъбата, в която да се побере таблетката. Намокрете гъбата с вода и с нея почистете фурната. Таблетката действа като абразив, който премахва дори най-старите и упорити замърсявания. След това почистете с чиста гъба, напоена във вода. Накрая подсушете с кухненска хартия. Това е всичко! След тази процедура уредът ще блести от чистота. Методът е приложим дори за почистване на замърсяванията от стъклото.

Сложете това във фурната вечерта и до сутринта тя ще заблести от чистота

Ако се е натрупала мазнина и не можете да я премахнете, опитайте още един трик с таблетката за съдомиялна машина. Включете уреда и го оставете да загрее до 80 градуса по Целзий. Поставете съд с вода в средата - може върху решетката. Сложете вв водата една или повече таблетки за съдомиялната машина. Затворете вратата и я оставете уреда да работи за час-два.

Докато водата се изпарява, тя овлажнява въздуха и мазните отлагания леко се размекват. Таблетките за съдомиялна имат задачата да обезмасляват, а изпаренията, обогатени с тези вещества, ще позволят на мазнината да се отдели по-бързо и лесно от замърсената повърхност.

След това извадете тавата за печене, проветрете уреда у започнете с почистването по обичайния начин. В случая отложилата се мазнина ще бъде почистена много по-лесно.

Много домакини предпочитат най-разпространия метод за почистване на този уред. За целта те приготвят паста от сода бикарбонат и оцет. Грубата част на гъбата се потапя в тази смес, след което тя се нанася върху замърсените повърхности. Накрая те се забърсват с гъба, напоена с чиста вода. Последната стъпка е подсушаване с чиста кърпа или кухненска хавлия.

Още: Защо хитрите домакини слагат сол във фурната?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес