Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва ли да се белят доматите или не

24 юни 2024, 21:00 часа

Един от най-обсъжданите въпроси сред любителите на доматите и кулинарите е дали трябва да се белят или не. Тази дилема не е нова и има своите корени в нарастващите опасения за химическите замърсители в плодовете и зеленчуците. Какво всъщност знаем за обелката на доматите и какви са ползите и рисковете от консумацията им?

Реклама

История на страхове и митове

Страховете относно кожата на доматите се засилват значително след въвеждането на интензивна химическа обработка на земеделските продукти. Европейските медии започват да предупреждават за опасностите от пестициди и нитрати, концентрирани в кожата на доматите. Поради това мнозина започват да ги белят, вярвайки, че по този начин ще избегнат вредните вещества.

Как трябва да се варят яйцата, за да се белят лесно?

Ползите и вредите от ципата на доматите

Д-р Наталия Фадеева обяснява, че страхът от доматената кожа често се основава на непълна или изкривена информация. Доматите са често обвинявани в натрупване на нитрати и други вредни вещества, но тези твърдения не винаги са обосновани. Въпреки че кожата на доматите не се усвоява от храносмилателната система, тя изпълнява няколко важни функции.

Ползи от консумацията на доматената кожа

Кожата на доматите е богата на фибри, които преминават през червата без да се усвояват. Тези фибри:

  1. Поддържат усещане за ситост: Фиброзната маса създава обем в червата, което помага да се чувствате сити за по-дълго време.
  2. Подобряват чревната функция: Фибрите стимулират чревните контракции, което предотвратява запек.
  3. Регулират кръвната картина: Те ограничават усвояването на мазнини и глюкоза, което помага за контрол на нивата на холестерол и захар в кръвта.

домати

Митове и реалност

Слуховете, че доматената кожа предизвиква възпаления и стомашно-чревни заболявания, често са преувеличени или напълно неверни. В действителност, вредните вещества в доматите се концентрират в стъблото, а не в кожата. След като премахнете стъблото и изплакнете доматите добре, те са значително по-безопасни за консумация.

Как да се справим с нитратите?

За домати с дебела кожа и светла пулпа, които могат да съдържат повече нитрати, е препоръчително да се подлагат на топлинна обработка. Готвенето унищожава нитратите, правейки доматите безопасни за консумация в различни ястия като супи, яхнии и омлети.

Това са плодовете и зеленчуците, които винаги трябва да белим

Кожата на доматите не е толкова опасна, колкото някои твърдения я представят. Важно е да се премахва стъблото и да се мият добре доматите, няма нужда да ги белите, освен ако не го правите заради кулинарни предпочитания. Доматената кожа е ценен източник на фибри, които допринасят за доброто здраве на храносмилателната система и поддържането на нормални нива на холестерол и захар в кръвта.

Внимание: Тази статия има информативен характер и не замества консултацията със специалист. При здравословни проблеми, винаги се обръщайте към лекар.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес