Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Три лесни процедури с розмарин за силна и блестяща коса

17 юли 2024, 17:09 часа

Третирането на увредената коса или поддържането на здрава коса са два еднакво трудни процеса. Всеки, който има дълга или тънка коса, разбира това много добре. Сред безкрайните лекарства и процедури билковите и естествените са винаги на първо място в списъка. Предлагаме ви едно от тях, за да имате здрава и силна коса.

Още: Двойна атака: 9 суперхрани, които ще ви помогнат да изглеждате по-млади

Вероятно сте чували за розмарина и приятния му вкус в ястията, но този път ви съветваме да го използвате за косата си. Тази подправка е чудесно естествено средство за лечение на увредена и деликатна коса. За да я използвате за косата си, прочетете по-долу как да я приготвите лесно у дома.

Защо трябва да я използвате

Първо, розмаринът ще придаде на косата ви чудесен аромат и ще направи цвета ви по-силен и дълбок. Най-важните ефекти на тази подправка обаче са върху здравето на косата и скалпа. Ако страдате от пърхот или проблеми със скалпа, розмаринът ще ви даде най-бързото решение. Това е така, защото той стимулира добрия растеж на косата, укрепва корените, техния блясък и ви освобождава от стреса.

Как да го приготвите

Масло от розмарин

За да приготвите масло от розмарин, няма да ви е необходимо нищо специално, освен подправка и малко зехтин. Вземете едно-две клончета розмарин и ги поставете в херметически затворен стъклен съд или бутилка. Напълнете го със зехтин, докато розмаринът се покрие напълно, и го затворете плътно с капачка. Оставете този съд на тъмно и сухо място за 1 месец и тогава ще бъде готов.

Нанесете маслото върху суха коса преди душ. Направете това от корена на косата до краищата и го задръжте за 1 час, така че розмаринът да подейства.

Вода от розмарин

Друг лесен и много естествен начин за използване на розмарин е като го сварите във вода. За да се сдобиете много лесно с мека и копринена коса, следвайте стъпките.

Напълнете тенджера с вода, сложете я на огъня да заври и добавете вътре няколко стръка розмарин. Когато водата изври напълно и розмаринът освободи целия си екстракт, изключете котлона и оставете да се охлади леко.

След това прецедете внимателно водата и можете да изплакнете главата си с нея веднага след душ. Можете също така да я съхранявате в малки шишенца и да я нанасяте върху косата си всеки път, когато се къпете.

Още: 3 лесни начина за подобряване на състоянието на косата и кожата

Тоник с розмарин

Ще ви е необходима смес от всичко, което прочетохте по-горе. Изсипете половин литър гореща вода, 5 супени лъжици вода от розмарин, както е обяснено по-горе, и 10 капки масло от розмарин в бутилка.

Оставете водата да се охлади, след което нанесете този тоник в корените на косата си като лечение срещу пърхот и проблеми със скалпа.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес