Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Три животински вида, кои са изчезнали поради човешка дейност

30 юни 2023, 11:22 часа

Човешката дейност е причинила значително въздействие върху природата. За жалост няколко животински вида са пострадали необратимо и се е стигнало до тяхното изчезване. Изчезването на животните е нарастващо безпокойство и е важно да се разбере ролята на човешката дейност в този проблем. В тази статия ще видите три пример за това: 

Птицата Додо

Птицата Додо е едно от най-известните изчезнали животни, а заличаването ѝ се приписва на човешката дейност. Птиците додо произхождат от остров Мавриций, разположен в Индийския океан. Пристигането на хората на острова през 17 век води до изчезването на вида. Хората са преследвали птицата заради месото ѝ и са унищожили нейното местообитание, като са изсичали дървета в големи размери. 

Топ 7 на най-опасните животни в България

Тасманийски тигър

Тасманийският тигър е още един пример за животински вид, който е изчезнал поради човешка дейност. Това животно е родом от Австралия и е било ловувано от хората заради козината му. Въвеждането на кучетата от колонизаторите в Австралия също допринеся за изчезването на тасманийския тигър. Те са ловували и убивали тасманийски тигри, което е довело до неговото окончателно изчезване.

Пътнически гълъб

Пътническият гълъб някога е бил най-разпространената птица в Северна Америка с население от милиарди. Хората обаче преследвали птицата заради месото ѝ и унищожили местообитанието ѝ, като изсичали дървета в особено големи размери поради различни причини. Изчезването на пътническия гълъб е класически пример за това как човешката дейност може да доведе до изчезването на един вид. Последният пътнически гълъб умира в плен през 1914 г. 

Важно е хората да разбират въздействието на своите действия върху околната среда и да предприемат стъпки за предотвратяване на изчезването на повече животински видове. Вече не можем да върнем загубеното, но можем да спрем с негативното влияние, което имаме върху света. 

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес