Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този тип грозде ни предпазва от загуба на зрението

02 юли 2024, 17:44 часа
Реклама

Благодарение на богатото си съдържание на антиоксиданти и полезни съединения червеното грозде се превърна в мощен съюзник в борбата със загубата на зрение. Последните проучвания подчертават потенциала му да опазва здравето на очите и да предотвратява дегенеративни състояния като свързаната с възрастта макулна дегенерация (МДСД).

Свързаната с възрастта дегенерация на макулата е водеща причина за загуба на зрението сред възрастните хора, като засяга централната част на ретината, наречена макула. Макулата е отговорна за острото централно зрение, което е от решаващо значение за дейности като четене и шофиране. С напредването на възрастта рискът от МДСД се увеличава, поради което е наложително да се проучат превантивните мерки.

6 уникални ползи от черното грозде и защо е важно да го консумираме

Изследователите са установили, че червеното грозде съдържа няколко ключови съединения, които допринасят за здравето на очите. Едно от най-значимите е ресвератролът - полифенол, известен със своите антиоксидантни свойства. Ресвератролът помага за защита на клетките от увреждане, причинено от оксидативен стрес - процес, свързан със стареенето и различни хронични заболявания, включително МДСД.

Освен на ресвератрол, червеното грозде е богато и на други антиоксиданти като флавоноиди и антоцианини. Тези съединения играят решаваща роля за намаляване на възпаленията и подобряване на кръвообращението в цялото тяло, включително в малките кръвоносни съдове в очите. Като подобряват кръвообращението и намаляват възпалението, тези антиоксиданти могат да помогнат за запазване на деликатните структури на очите и за поддържане на оптимално зрение във времето.

Проучванията показват обещаващи резултати относно ползите от червеното грозде за здравето на очите. Например, изследвания, публикувани в научни списания, показват, че хранителен режим, богат на плодове и зеленчуци, включително грозде, е свързан с по-нисък риск от развитие на МДСД. Смята се, че защитните ефекти се дължат на комбинираното действие на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, които подпомагат цялостната функция на очите.

Освен това биоактивните съединения в червеното грозде могат да предпазват и от други очни заболявания, като например катаракта. Катарактата е свързана с помътняване на очната леща, което води до замъгляване на зрението и евентуално до увреждане на зрението, ако не се лекува. Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се разберат напълно механизмите, които стоят зад тези ползи, данните сочат, че редовната консумация на червено грозде може да допринесе за поддържане на ясно зрение с напредването на възрастта.

Какво се случва с тялото ни, ако ядем грозде всеки ден

Включването на червеното грозде в хранителния режим е сравнително лесно и приятно, независимо дали се консумира в прясно състояние, изсушено като стафиди или дори под формата на гроздов сок или вино (в умерени количества). Важно е обаче да се отбележи, че умереността е от ключово значение, тъй като прекомерният прием на захари от гроздовите продукти може да противодейства на ползите за здравето.

Както при всеки диетичен подход към здравето, балансираното хранене, богато на разнообразни плодове и зеленчуци, заедно с други здравословни избори в начина на живот, като редовни физически упражнения и непушене, остава от съществено значение за поддържане на цялостното благосъстояние, включително здравето на очите.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес