Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са най-вредните добавки в храните, които задължително трябва да избягвате

19 ноември 2022, 15:44 часа

През последните години много хранителни добавки са изследвани от експерти и някои от тях са свързани с различни заболявания. Информацията за най-нездравословните хранителни добавки в ежедневните храни ще ви помогне по-лесно да направите по-здравословен избор на храна за вас и вашето семейство.

Най-вредни хранителни добавки

Ето списък на някои от най-съмнителните и вредни хранителни добавки в ежедневните храни:

  • Натриев нитрит
  • Бутилхидроксианизол (BHA, бутилиран хидроксианизол) и бутилхидрокситолуен (BHT, бутилиран хидрокситолуен)
  • Пропил галат (Propyl Gallate)
  • Мононатриев глутамат
  • Транс мазнини
  • Аспартам
  • Ацесулфам калий
  • Хранителни оцветители (синьо, червено, зелено, жълто)
  • Олестра
  • Калиев бромат
  • Бяла захар
  • Натриев хлорид (сол)

Тъй като може да не сте запознати с някои от тях, по-долу е описание на тези хранителни добавки, в кои продукти могат да бъдат намерени и каква точно е тяхната опасност.

Най-вредните храни в света – топ 10

Една от най-разпространените добавки в храната е консервантът, който може да бъде под различни форми. Натриевият нитрит е един от тях, той се добавя към храни не само за запазване на храната, но и за добавяне на цвят и вкус на месни продукти като бекон, шунка, колбаси и пушена риба.

Бутилиран хидроксианизол (BHA) и бутилиран хидрокситолуен (BHT) също са консерванти, добавени към храни като зърнени храни, дъвки, чипс и растителни масла, за да се предотврати окисляването.

Пропил галатът също е антиоксидант и се добавя към месо, пилешки кубчета и дъвки. Всички тези консерванти са свързани с рака.

Мононатриевият глутамат може да причини мигрена и други неблагоприятни ефекти.

Трансмазнините вече са елиминирани от повечето храни и проучванията, свързващи ги със сърдечни заболявания, инсулт и бъбречни заболявания, са широко разпространени.

Черен списък с най-вредните храни в България

Аспартамът е изкуствен подсладител, който се съдържа в диетичните храни (нискокалорични десерти, желета, миксове за напитки) и безалкохолни напитки.

Ацесулфам калий е по-нов, изкуствен подсладител, използван в безалкохолни напитки и някои печива.

Много хранителни оцветители вече са забранени, но някои все още могат да бъдат намерени в храни, които изискват специфичен цвят.

Olestra, преди време често срещана храна в чипса, която пречи на усвояването на мазнини от храносмилателната система. Хранителните оцветители се свързват с рак, а Olestra блокира усвояването на витамини от тялото и пречи на правилното функциониране на храносмилателната система.

7 храни, които са по-вредни от захарта

Калиевият бромат понякога се добавя към бяло брашно, хляб и кифлички за увеличаване на обема, но е установено, че има свойства, причиняващи рак.

И накрая, такива общи продукти като бяла захар и сол. Разбира се, те не трябва да се изключват напълно от диетата, но в големи количества могат да бъдат опасни. Твърде много сол може да доведе до сърдечни заболявания, проблеми с кръвното налягане, както и инсулти и бъбречна недостатъчност.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес