Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са най-важните 5 храни за крепко здраве и дълголетие

28 март 2022, 13:00 часа

Несъмнено поддържането на добро здраве и силна енергия е свързано непосредствено с начина на хранене. Ето 5 най-важни храни, които би следвало да присъстват перманентно на трапезата ви, за да се чувствате млади и тонизирани.

Храни за здраве и дълголетие

1. Сирене Тофу

Първо, да започнем със соевото сирене тофу, в което се съдържат важни аминокиселини – хормони, чието производство чувствително започва да намалява с напредването на възрастта и компенсацията им с растителни естрогени – изофлавоноиди. Има превантивно действие, дължащо се на техния противовъзпалителен, антиоксидантен, противораков и антимикробен ефект. Основно те не позволят наслагването на плаки в артериите и така намаляват риска от образуване на тромби, повишаване на кръвното налягане и инсулти. Микроелементите в тофуто са важен елемент за поддържане на устойчива костна система и здрави зъби.

2. Моркови

Зеленчук - бета-каротинът, превръщайки се в организма във витамин А, възпира процесите на стареене и дегенерация на клетките, инициирани от наличието на свободни радикали. В тази връзка морковите възпират увреждане на зрението в резултат от настъпващата с възрастта макулна дегенерация.

Какво е „дробно хранене“ и защо е полезно?

3. Кръстоцветните зеленчуци

На трето място са кръстоцветните зеленчуци: зеле, броколи, ряпа, карфиол, листно цвекло, репички, алабаш, китайско зеле, спанак и други. Общото при тях е впечатляващо високото съдържание на фибри, захари, фитонутриенти, каротеноидите – лутеин и бета-каротин, витамините C, E и K, органични киселини и микроелементи калий, калций и селен.

Конкретно витамин С реагира с желязото и доминира в състава на колагена, така че има положителен ефект не само върху ставите, но и върху костната система и скелета. Фибрите регулират нивото на кръвната захар и така елиминират появата на диабет. Глюкозинолатите в кръстоцветните зеленчуци регулират стреса и възпаленията преди всичко на централната нервна система.

4. Сьомга

Четвъртото място е за сьомгата, съдържащите в която омега-3 мастни киселини поддържат нормална влага на роговицата. Има ефект да възпира възможни възпаления, както и да поддържа ясно зрение. Тези съединения имат възпираща функция по отношение на дегенеративните процеси в мозъчната кора, водещи до забравяне и общ когнитивен упадък на личността. Също така високото съдържание на калий в този вид риби има превантивен ефект по отношение на редица заболявания на сърдечносъдовата система.

Японски правила за здравословно хранене

5. Цитрусови плодове

Петицата здравословни харни завършва с цитрусовите плодове. Впечатляващото количество на витамин С в тях е с ясно изразен антиоксидантен ефект по отношение на различен тип инфекции и възпаления, включително и ракови заболявания. Други полезни вещества и съединения: фибри, фолат, тиамин, ниацин, калий, фосфор, както и рибофлавин и пантотенова киселина.

Следва да се отбележи, че биофлавоноидите в цитрусовите плодове допълват превъзходно антиоксидантните свойства на витамин С, а също така са с превантивен ефект по отношение на затлъстяването и свързаните с него хронични заболявания. С едно изречение - постигането на продължителен здравословен живот е тясно обвързано с редувано консумиране на различните видове цитрусови плодове.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес