Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са най-токсичните продукти, а ги има във всеки хладилник

25 юли 2024, 15:21 часа

Опаковките на хранителните продукти са важни за тяхното качество и свежест. Въпреки това материалът, използван в тези контейнери, играе съществена роля за здравословния аспект на храната.

Още: Защо в някои страни не държат яйцата в хладилник: Безопасно ли е и ние да го правим

В много домове храната се съхранява предимно в пластмасови контейнери, които могат да се купят евтино от пазара. Но тези продукти ни струват скъпо за нашето здраве.

Материалът, особено пластмасата, успява да превърне здравословната храна в токсична, канцерогенна храна. Пластмасата съдържа химикал, известен като бисфенол-А (BPA). Този химикал се използва за създаване на пластмаси от началото на 60-те години и продължава да се използва до днес. BPA се намира в много от най-използваните опаковки за храни и напитки в света всеки ден, като бутилки за вода, кухненски прибори, консерви и др.

Когато храната влезе в контакт с пластмаса, метал или други материали, е много вероятно тя да бъде замърсена с този опасен химикал, който освен всичко друго причинява увреждане на мозъка, сърцето и белите дробове, но също така насърчава появата на рак. Проучвания, установи силна връзка между BPA и повишеното кръвно налягане при възрастни.

Лекарите от Харвард, от друга страна, призовават за повишено внимание и съветват да се използват възможно най-малко тези пакетирани храни и да се избират пресни храни. Вместо пластмаса или други вредни материали експертите предлагат да се използва стъкло, стомана или порцелан за опаковане и съхранение на храна.

Някои начини за "победа" над пластмасата

  • Използвайте платнени торбички, а не найлонови торбички за пазаруване.
  • Използвайте бутилки за вода за многократна употреба.
  • Не използвайте пластмасови съдове за съхранение на храна.
  • Не използвайте опаковки за еднократна употреба, излишни опаковки, сламки и други пластмаси за еднократна употреба. Носете такива за многократна употреба.
  • Потърсете алтернативи за замяна на пластмасата в инструментите, които използвате.
  • Още: Прости стъпки за чисти плодове и зеленчуци без пестициди

  • Рециклирайте. Ако трябва да използвате пластмаса, опитайте се да използвате номер 1 (PET) или номер 2 (HDPE), които са най-често използваните рециклируеми пластмаси. Избягвайте найлонови торбички или опаковки от полистирол, тъй като имат нисък процент на рециклиране.
  • Разпространете идеята. Говорете със семейството и приятелите си за важността на намаляването на употребата на пластмасови материали в нашия живот и опустошителното въздействие върху здравето и околната среда.
  • Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес