Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са 9-те мита за здравето на кожата, на които всички вярват

06 септември 2021, 20:00 часа

В интернет пространството постоянно се появяват нови и нови съвети за това как да имаме блестяща и чиста кожа. Но ние ще разбием тези митове, благодарение на информация от експерти от Академията за медицински науки, дерматолози и професори. Нека видим кои са 9-те мита, които може и да не предполагаме, че не ни вършат работа:

Скъпият крем може да запази кожата ви млада завинаги

Има безброй видове кремове за кожата покрай нас. Истината е, че цената не определя качеството на 100%, но доста хора залагат на по-скъпи продукти и очакват невероятни резултати. Да, но не. Колкото и скъп крем да купите, той може да се справи с разни кожни раздразнения или да задържа колагена за по-дълго, но със сигурност няма да ви направи по-млади или да задържи кожата вечно млада. Доктор Филипс (дерматолог и част от Британската фондация за кожа) потвърждава, че това е просто маркетингов трик.

Водата поддържа кожата ви хидратирана

Това донякъде е истина, защото водата влияе положително на целия ни организъм. Но според д-р Голдщайн – основател на център за дерматология, няма доказателства, че водата има директно влияние върху кожата ни, освен в крайности като тежка дехидратация или топлинен удар.

Антибактериалният сапун е най-подходящ за кожата

Абсолютен мит. Най-важен за кожата си остава естественият микробиом. При човешка намеса може да се наруши този баланс и вместо да помогнете на кожата си, да й навредите. Някои антибактериални сапуни може да са по-агресивни от тези с неутрална киселинност.

Излагането на слънце е вредно

Слънцето е основният ни източник на витамин D и нормалното и осъзнато излагане под слънчевите лъчи е съвсем полезно. Но не и когато прекалявате с цел да придобиете по-добър тен. Избягвайте часовете, в които слънцето е най-силно и внимавайте колко време прекарвате навън през горещите дни.

Спреят за тен предпазва от UV лъчи

Повечето продукти, създадени за придобиването на тен, имат минимално или никакво количество слънцезащитни свойства. Те не са опция за прихващането на здравословен тен, не осигуряват нужната защита от слънчевите лъчи и със сигурност не са заместители на слънцезащитните продукти.

Витамин Е помага да се отървете от белезите

Професор Уилямс, доктор Голдащйн и доктор Филипс са на еднакво мнение, че доказателства за тези свойства на витамин Е почти няма. Те не са убедителни и дори понякога може да ни навреди, вместо да помогне. Но не е отречено, че продуктите, съдържащи силиконов гел подобряват състоянието на белезите и стопират разрастването им.

Натуралните продукти са по-добри за кожата

Продукти с такъв произход стават все по-известни и търсени на пазара. Това, че даден продукт е категоризиран като „натурален“ не означава, че той е безопасен за кожата ни. Може да доведе до алергия или раздразнения. И все пак, във всеки мит има по доза истина.

Раните се нуждаят от въздух, за да заздравеят

Според професор Уилямс е точно обратното, той казва, че ранита заздравяват по-бързо и качествено в чиста и влажна среда. Още при образуването на рана се препоръчва използването на овлажнителен крем и превръзка, ако зоната не е инфектирана. Така клетките заздравяват по-бързо. А след като са достатъчно възобновени, въздухът може да спомогне за окончателното възстановяване.

Ежедневното ексфолиране е от съществено значение за здравата кожа

Това съвсем не е вярно. Прекомереното ексфолиране може да наруши кожната бариера и вместо да премахне мъртвите клетки, да навреди на цялостното състояние на кожата. Хубаво е да го правите до 2 пъти седмично, но не прекалявайте.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес