Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е причината за косопад, умора и напълняване

01 октомври 2021, 08:55 часа
Реклама

Косопад, умора и напълняване - това са проблеми, познати на всяка жена. И виновникът е само един - хормоните. Те играят много важна роля във функционирането на нашето тяло.

Хормоните са малки по размер вещества, които се движат бързо в кръвта ни, за да помогнат на органите и тъканите на тялото да изпълняват своите функции. Балансът им е от съществено значение за здравето на цялото ни тяло. За съжаление хормоналният дисбаланс е много често срещан, особено при жените.

1. Постоянно наддаване на тегло

Ако наддавате на тегло, това не означава непременно, че вашата диета не е правилна, тъй като излишните килограми могат да бъдат един от признаците, че имате хормонален дисбаланс.

„Хормонът на стреса“ - кортизол се секретира от надбъбречните жлези. Когато производството на този хормон се увеличи, независимо дали поради стрес или по друга причина, може да се наблюдава наддаване на тегло.

Увеличаването на производството на кортизол стимулира увеличаването на количеството инсулин, освободено в кръвта. Това може да повлияе на нивата на кръвната захар, което често води до повишен глад и апетит. Установено е, че повишаването на нивата на кортизол може да доведе до натрупване на "токсична мазнина" в корема. Това увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт.

2. Косопад

В миналото се смяташе, че хормонът тестостерон е основната причина за загуба на коса. Сега обаче знаем, че основният виновник е дихидротестостеронът или DHT.

Здравият човек произвежда малки количества DHT, но този хормон не трябва да присъства в тялото на здрава жена. Следователно наличието на дори много ниски нива на DHT при жената е достатъчно, за да причини загуба на коса. Косопадът се среща и при мъжете, ако нивото на DHT в тялото се повиши.

3. Силно изпотяване

Това е още един признак на хормонален дисбаланс. По време на менопауза жените често се оплакват от горещи вълни, а изпотяването е признак на хормонални промени. Нощното изпотяване е често срещано и при хора с хормонален дисбаланс.

При жените и мъжете оплакването може да се дължи на проблеми в ендокринната система, които пречат на производството на хормони като серотонин.

4. Болки в ставите и умора

Болките в ставите и прекомерната умора са признаци, че страдате от хормонален дисбаланс, особено ако имате качествен сън. И в този случай кортизолът също е виновен. В случаите на хроничен стрес хората често изпитват умора, която е следствие от високите нива на кортизол.

В допълнение, чувството на умора може да бъде причинено и от друг хормонален проблем, който възниква, когато нивата на хормона TSН са доста високи.

Това може да се случи, когато щитовидната жлеза не работи правилно, а състоянието е известно като хипотиреоидизъм.

5. Копнеж за сладко

Силното желание за консумацията на нещо сладко също може да е признак на хормонален дисбаланс, който може да бъде причинен от дисфункция на щитовидната жлеза. 

6. Лошо настроение

В случаи на продължително лошо настроение, раздразнителност, тревожност и депресия причината може да е щитовидната жлеза - повишено производство на TSH.

7. Безсъние и нарушение на съня

Жените, които преминават през менопаузата, често страдат от безсъние или прекъсване на съня. Това се дължи на силната хормонална активност. Липсата на сън може да повлияе на производството на 10 хормона, които влияят на апетита, плодовитостта, здравето на сърцето и психичното здраве.

Естрогенен хормон - балансът му се поддържа чрез редовен сън. Неговият дефицит, който е симптом на менопаузата, е основната причина за безсънието при жените. При мъжете дефицитът на тестостерон често води до загуба на сън.

8. Проблеми с храносмилането

Дисбалансът на три хормона може да доведе до храносмилателни проблеми. Това са хормоните, известни като гастрин, секретрин и холецистокинин. Те помагат за стимулиране на процеса на храносмилане и превръщането на храната в прости молекули, които лесно се абсорбират в кръвния поток.

При наличието на едно или повече оплаквания от изброените по-горе, се препоръчва да се консултирате с лекар за поставяне на по-точна диагноза.

Но независимо от причината за проблема важат някои универсални препоръки - избягване на стреса, консумацията на повече плодове и зеленчуци, увеличаване на физическата активност и времето за почивка и сън.

Важно: Статията е единствено с информативен характер! Предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес