Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 8 храни с най-малко калории

18 септември 2024, 19:00 часа

Включването на нискокалорични храни в балансирана диета е от решаващо значение за поддържане на здравословно тегло и цялостното благосъстояние. Тези храни са богати на хранителни вещества, осигуряват основни витамини и минерали без излишни калории. Те помагат за контролиране на приема на калории, намаляват риска от здравословни проблеми, свързани с теглото и поддържат устойчиво управление на теглото. Освен това, нискокалоричните опции често включват плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, които допринасят за подобрено храносмилане, ситост и повишени енергийни нива, което ги прави основен компонент на балансиран и питателен хранителен план.  

Ето кои са храните с най-малко калории.


1. Целина
Чаша нарязана целина съдържа:
* 14 калории
* под 1 г протеини
* под 1 г мазнини
* 3 г въглехидрати
* 1,6 г фибри
* 1 г захар
Целината е нискокалоричен зеленчук с високо съдържание на вода, което я прави хидратираща и идеална за регулиране на теглото. Тя е богат източник на витамини А, К и С, заедно с минерали като калий и фолат. Освен това, целината съдържа антиоксиданти като флавоноиди и полифеноли, които допринасят за нейните противовъзпалителни свойства. Фибрите в целината поддържат здравето на храносмилането и могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола. Този универсален зеленчук може да се консумира суров като лека закуска, да се добавя към салати, супи и пържени картофи, осигурявайки хранителен тласък на всяко хранене.

2. Краставица
Една средна, небелена, сурова краставица съдържа:
* 30 калории
* 0 г мазнини
* 6 г въглехидрати
* 3 г протеини
* 2 г фибри
* витамини С и К
* магнезий и манган, калий
Краставицата е освежаващ и хидратиращ зеленчук, съставен предимно от вода, подпомагаща хидратацията и насърчавайки усещането за ситост. Тя е с ниско съдържание на калории и богата на основни хранителни вещества като витамини К и С, както и минерали като калий и магнезий. Краставиците съдържат антиоксиданти като бета-каротин и флавоноиди, които помагат в борбата с оксидативния стрес и възпалението. Съдържанието на фибри поддържа здравето на храносмилането и допринася за регулиране на теглото.

3. Гъби
Една порция гъби съдържа:
* 21,1 калории
* 3,1 г въглехидрати
* 3 г протеини
* 3 г фибри
* 2,9 г калций
* 2 мг витамин С
* 0,2 мг витамин Д
* 305 мг калий, манган
Гъбите са богати на хранителни вещества с многобройни ползи за здравето. Те са с ниско съдържание на калории и мазнини, което ги прави подходящи за регулиране на теглото. Богати са на витамини като В2, В3 и Д, селен и калий. Гъбите са ценен източник на антиоксиданти, включително ерготионеин и селен, които предпазват от увреждане и възпаление на клетките. Освен това, гъбите съдържат бета-глюкани, поддържащи имунната функция. Те са универсална съставка в много ястия, допълващи супи, пържени картофи, салати, като същевременно допринасят за питателна диета.

4. Зеле
* 22 калории
* 0,1 г мазнини
* 16 мг натрий
* 5,2 г въглехидрати
* 2,2 г фибри
* 2,9 г захар
* 1,1 г протеин
* 151 мг калий
* 38,3 мкг фолиева киселина
* 67,6 мкг витамин К
Зелето е изключително питателен кръстоцветен зеленчук с множество ползи за здравето. С ниско съдържание на калории и много фибри, то подпомага регулирането на теглото и храносмилането. Зелето е богато на витамини С, К и В6, както и на минерали като калий и манган. Съдържа антиоксиданти като антоцианин и сулфорафан, предпазващи от оксидативен стрес и възпаление. Зелето поддържа здравето на сърцето, като понижава нивата на холестерола. Независимо дали е сурово или сготвено, то е отлична добавка към балансираната и здравословна диета.

5. Тиквички
Една чаша (223 г) сготвени тиквички съдържа:
* 17 калории
* 1 г протеин
* под 1 г мазнини
* 3 г въглехидрати
* 1 г захар
* 1 г фибри
* витамин А, манган, витамин С, калий, магнезий, витамин К
Тиквичките са богати на хранителни вещества и с много ползи за здравето. Те са с ниско съдържание на калории и въглехидрати, което ги прави подходящи за регулиране на теглото. Тиквичките са добър източник на витамини А и С, както на минерали като калий и магнезий. Съдържат също антиоксиданти като лутеин и зеаксантин, насърчаващи здравето на очите. Съдържанието на фибри подпомага храносмилането и здравето на червата. Универсалността на тиквичките позволява да се използват в салати, пържени, печени ястия, осигурявайки вкусна и питателна добавка към ястията.

6. Спанак
Една чаша суров спанак съдържа:
* 7 калории
* 0,86 г протеини
* 29,7 мг калций
* 0,81 г желязо
* 24 мг магнезий
* 167 мг калий
* 141 мтг витамин А
Спанакът е много питателен листен зелен зеленчук с редица ползи за здравето. Той е с ниско съдържание на калории и въглехидрати, което го прави подходящ за регулиране на теглото и диети, подходящи за диабет. Спанакът е богат на витамини А, С и К, както и на минерали като желязо, калций и магнезий. Съдържа мощни антиоксиданти като бета-каротин и лутеин, които поддържат здравето на очите и предпазват от оксидативен стрес. Фибрите в спанака подпомагат храносмилането и помагат за поддържане здравето на червата. Спанакът може да се използва в салати, смутита, сотета и различни ястия, повишавайки тяхната хранителна стойност.

7. Домати
* 16 калории
* 0,2 г мазнини
* 5 мг натрий
* 3,6 г въглехидрати
* 1,1 г фибри
* 2,4 г захар
* 0,8 г протеини
* 12,5 мг витамин С
* 7,2 мкг витамин К
Доматите са богати на хранителни вещества с много ползи за здравето. Те са с ниско съдържание на калории и богати на витамини А, С и К, както и на минерали като калий и фолиева киселина. Доматите съдържат антиоксиданти като ликопен, които намаляват риска от хронични заболявания и поддържат здравето на сърцето. Осигуряват също диетични фибри, насърчаващи здравето на храносмилането. Консумацията на домати е свързана с подобрено здраве на кожата и костите поради тяхното съдържание на хранителни вещества.

8. Диня
В 100 г диня се съдържат:
* 30 калории
* 91% вода
* 0,6 г протеини
* 7,8 г въглехидрати
* 6,2 г захар
* 0,4 г фибри
* 0,2 г мазнини
Динята е хидратиращ и вкусен плод с много ползи за здравето. Тя е с ниско съдържание на калории и е богат източник на витамини А и С, подпомагащи имунитета и здравето на кожата. Високото съдържание на вода в динята помага за поддържане на хидратацията. Съдържа също антиоксиданти като ликопен, предпазващи от оксидативен стрес и възпаление. Плодът осигурява цитрулин, аминокиселина, която може да подобри кръвообращението и здравето на сърцето. Освен това, динята е добър източник на калий, който подпомага мускулната функция.

 източник: https://www.healthifyme.com/blog/low-calorie-foods/

Още: Вярно ли е, че суровите зеленчуци са по-полезни от варените - отговор от лекар

Тези 6 причини ще ви накарат да спрете да изливате зеленчукова марината завинаги

Кои храни утоляват жаждата най-добре

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес