Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 5 традиционни немски ястия, които са известни по цял свят

21 юли 2024, 17:00 часа

Немската кухня предлага много повече от познатите на всички колбаси и кисело зеле. Запознайте се с пет от най-известните немски ястия, които са спечелили популярност по цял свят. Потопете се в кулинарните традиции на Германия и ще откриете богатство от вкусни и задоволителни ястия.

В различните региони на Германия има разнообразни специалитети и традиционни ястия, но някои от тях са обичани в цял свят. Независимо дали ще ги опитате при пътуване до Германия или ще се опитате да ги приготвите у дома, тези ястия заслужават внимание. Много от тях са лесни за приготвяне и могат лесно да бъдат включени във вашето седмично меню.

7 традиционни храни и напитки от света, които са част от списъка на ЮНЕСКО

Вурст

Нека започнем с едно от най-познатите немски ястия – вурст. В Германия има около 1500 различни вида колбаси, приготвени по различни начини и със специфични смеси от подправки. Можете да ги намерите на улични сергии почти навсякъде в страната. Един от най-популярните видове е Bratwurst – пържена или печена наденица, направена от телешко, говеждо или свинско месо. Опитайте също и Wiener (Виенски) вурст, който се пуши и после се вари, или Blutwurst и Schwarzwurst.

Има и регионални специалитети като берлинския Currywurst, сервиран с кетчуп с къри, и баварския Weisswurst – бял колбас, който се бели преди консумация и се хапва със сладка горчица. Нюрнберг е известен със своя Rostbratwurst на скара, който често се комбинира с кисело зеле, а в Тюрингия местният Rostbratwurst се подправя с риган и кимион.

вурст

Руладен

Руладен е типично немско ястие, което включва бекон, лук, горчица и кисели краставички, увити в тънки резени говеждо или телешко месо, които се готвят заедно. Това ястие е популярно и в Полша и Чехия, където има свои вариации.

Рецептите за руладен се различават в различните региони, но говеждото е станало по-популярен избор през последния век. Това ястие може да се намери на фестивали и семейни вечери из цяла Германия, обикновено сервирано с кнедли, картофено пюре, варено червено зеле и сос от червено вино.

Käsespätzle

Специалитетът Spätzle, особено популярен в южна Германия, представлява мека яйчена юфка, приготвена от пшенично брашно и яйца. Често се гарнира със сирене и печен лук, създавайки вкусното ястие Käsespätzle.

Кои са най-старите български ястия, запазени до днес?

Произходът на Spätzle е спорен, но ястието е дълбоко свързано с немската кулинарна традиция. Общото правило за приготвянето му е да се използва едно яйце повече от броя на гостите. Често се сервира с месни ястия като руладен или в яхнии като Gaisburger Marsch.

Eintopf

Топла купа Eintopf е идеална за студените дни. Името на тази немска яхния означава „един съд“ и се отнася по-скоро до начина на приготвяне, отколкото до съставките. Повечето рецепти включват бульон, зеленчуци, картофи или варива и месо като свинско, телешко, пилешко или риба.

Eintopf е подобен на ирландската яхния и има много регионални вариации в Германия. Вкусно и ароматно, това ястие е една от най-обичаните немски храни.

Кулинарна приказка: 5 интернационални ресторанта в София

Сауербратен

Германците обичат своите месни ястия и Sauerbraten е едно от националните ястия на страната. Можете да приготвите печено месо с помощта на различни видове месо, които се мариноват във вино, оцет, подправки и билки за няколко дни.

Schweinebraten, или печено свинско, е популярна баварска рецепта, която често се сервира в бирариите. Обикновено се поднася със задушено зеле или кисело зеле и кнедли, и върви добре с чаша студен пилснер.

Немската кухня предлага богатство от вкусове и аромати, които са спечелили популярност по цял свят. Вурст, руладен, Käsespätzle, Eintopf и Сауербратен са само някои от ястията, които демонстрират разнообразието и богатството на немската кулинарна традиция. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес