Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 5 на най-зловещите места в България

24 септември 2023, 16:44 часа

Ако предпочитате тайнствени, загадъчни, дори страховити места, където да покачите адреналина си, следващите редове може да са ви полезни. Ето някои от най-зловещите места в България. 

Царичина

Селото се прочува през 1990 г., когато Генералният щаб на Българската армия започва разкопки по идея на екстрасенса Елисавета Логинова. Тя твърди, че получава сигнали от извънземна цивилизация, че в село Царичина е гробницата на първото човешко същество, живяло някога на земята. Скоро разкопките изведнъж са прекратени, а изкопаната дупка е зарината и капсулована. И до днес никой не знае какво са открили военните. Свидетели твърдят, че по време на разкопките са дошли извънземни и са се случили необясними неща. И днес идват редовно посетители, които нощуват на открито, за да попият от енергията на загадъчната местност.

Шишенци

Малкото видинско селце се намира на 5-6 км от българо-сръбската граница. Тук живеят около 120 души и почти всички са със сини очи. Но не това е причината да се смята за зловещо място, a легенди.

3-те най-големите мистерии, за които никога не сте чували

Според легендите това е домът на самодивите. И днес жителите се страхуват да излизат по тъмно, а вечер залостват здраво вратите си. Смятат, че всяка вечер по улиците на селото се чуват викове на мъже, жени и деца и биене на тъпани. И никой не смее да излезе и да види на какво се дължи този шум.

По-възрастни местни жители разказват, че като млади са имали смелостта да излизат навън и с очите си са виждали високи жени с дълги бели роби, които танцуват с вдигнати към небето ръце. Преди много години сватбари тръгнали от съседното село, за да дават булка в Шишенци. Девойката била желана от друг младеж, който не искал да я вземат за невеста. Затова устроил засада по пътя и всички сватбари били убити. Оттогава започват да се явяват самодиви и да се чуват виковете на убитите.   

Мусачево

Мусачево се намира на около 20 км от София. Прочуто е с малка, схлупена къщичка със зеещи прозорци, която е необитаема от десетилетия. Преди няколко години къщата се продаваше за 1 лв и никой не искаше да я купи. Едва ли това е случайно. Местните разказват, че собствениците на къщата умират при мистериозни обстоятелства, макар никой от семейството да не страда от болест. Същата е съдбата на следващите две семейства, които се нанасят в къщата. Всички умират по тайнствен начин. Според легендата къщата е построена върху турско гробище, в което има заровени прокълнати жълтици. Свидетели се кълнат, че през нощта са чували страховити крясъци под нея и са виждали проблясващи ярки светлини. 

Дядовци

Изоставеното днес село е известно с тайнствения Дяволски мост над река Арда, познат ни от филма “Време разделно”. Всеки, който застане пред моста, ще изстине от ужас. Вгледайте се в централния свод на моста - камъка под него и отражението му във водата. Завъртете мислено картината вертикално и ще видите образа на Дявол в основата на моста. И до днес остава загадка как се постига този ефект.

Според една легенда дълго време никой не можел да построи мост над буйните води на Арда. Накрая се появил млад майстор, който казал, че ще се справи с мисията. Самият дявол му поставил условие какво да направи, за да бъде здрав мостът. Младият майстор трябвало да изобрази лика на дявола така, че едновременно да бъде видим и невидим. Само тогава, мостът щял да е здрав и устойчив.

Фестивал Тракийски Мистерии открива новия сезон 2023 (ВИДЕО)

Друга легенда разказва за красива девойка, която бягала от турците, които я преследвали. За да се спаси от тях, скочила в реката. Когато преследвачите стигнали моста, им се привидял самият дявол и те хукнали ужасени в обратна посока, а девойката останала невредима. И днес хората намират цялата местност за прокълната и обвита в мистерии.

Могилите

Днес това тревненско село е напълно обезлюдено. Известно е с името от миналото Бумалча. Макар в България много села постепенно изгубват жителите си, странното при Бумалча е, че това се случва буквално за един ден. През 1964 г. всички жители изоставят селото за една нощ. Не се знае каква е причината за това внезапно решение. През 1990 г. стават известни снимки от селото, на които ясно се виждат стаи с дрехи, сандъци, маси с чинии, чаши, вилици, легла, приготвени за сън. Всичко това прави мистерията още по-голяма и не дава обяснение за обезлюдяването на селото. И днес хората продължават да търсят причината за напускането на жителите и да намират селото за едно от най-зловещите в България.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес