Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 10 традиционни предястия за Великден

03 май 2024, 10:50 часа

Украсихте дома с онези сладки кошнички с великденски яйца, обагрихте тези за празника в цветовете на дъгата, избрахте рецептата, по която ще изпечете ароматните козунаци и дори направихте пробни, традиционното агнешко е капарирано и осигурено – готови сте за празниците? А дали не пропускате нещо? Дългите празници предполагат дълги часове около масата и ако разчитате само на яйцата, козунаците и агнешкото да напълнят стомасите, ще вдигнете нивата на холестерола си до небесата.

Домакините често пропускат да предвидят предястия за Великден, а после всички се оплакват от тесни панталони и тежест в стомаха. Тези традиционни предястия за Великден, които ви припомняме, са свежи, леки и вкусни, приготвят се лесно и бързо и ще заситят глада, така че да не прекалите с месото и козунаците.

Традиционни предястия за Великден – 10-те, които да приготвите за празника

-          Зелена салата

Зелената салата с яйца е задължителна за празничната трапеза. Пригответе я по различен начин, за да чуете комплименти за кулинарните си умения. Освен марулите накъсайте бейби спанак, рукола, нарежете репички и не пропускайте и яйцата. Подправяте с лимон и зехтин и поднесете с усмивка.

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

-          Изкуство в чинията

Домат, пълен с любимото на много българи шмеркезе, е свежо предложение за великденско предястие. Поднася се често за празниците, тъй като е съчетание от традиционна разядка и зеленчук, присъстващ в почти всяка салата. Защо обаче не  го приготвите по-интересно за празника?

Не става въпрос за рецептата – пригответе шмеркезето по любимата си рецепта, но поднесете различно, с финес, сякаш творите в чинията. Изберете чери домати, другите са прекалено големи за творбата ви, и ги напълнете с шмеркезе, но ги назъбете така, че да приличат на цветя, чиито тичинки са бели – от шмеркезето, направете от стръкове лук стъбла с различна дължина и подредете тази вкусна арт композиция в плоска чиния с подходяща големина, за да изглежда така, сякаш цветя са цъфнали на масата ви. Бъдете сигурни, че произведението ви ще стане обект на не един кадър, така че внимавайте каква ще е покривката, върху която сложите платото, както и какво ще има около него.

-          Сирене на фурна

Ако въпреки яйцата и месото сте жадни за още протеини, спомнете си как бабите ви поднасяха сирене с чубрица или червен пипер и капка олио. Направете това традиционно предястие за Великден по-съвременно и вкусно, като поръсите сирене, нарязано на плочки, с микс от зелени подправки – риган, мащерка, магданоз са идеални за целта, ядки – препоръчваме орехи и щипка червен пипер, както и каквито билки изберете по ваш вкус, опаковате го във фолио, намазано със зехтин и го мушнете във фурната, за да се запече. Уникално, нали?

-          Яйчена салата

Да, не можем да минем без нея. Все пак е Великден и все пак имате десетки яйца, които трябва да се изконсумират за няколко дни. Просто ги нарежете, поръсете с черен и червен пипер, малко сол, магданоз, капка зехтин и капка лимон и сте готови с приготвянето на това предложение от традиционните предястия за Великден.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

-          Бъркани яйца със сирене и чушки

Пак за яйцата, но този път леко запържени с натрошено сирене и нарязани печени чушки. Ех, че вкусно!

-          Пълнени яйца с майонеза

Имате повече счупени яйца тази година, въпреки че следвахте съветите как да сварите яйцата, за да избегнете жертвите, или пък децата се бореха с яйца, докато не се оказахте с десетки счупени? Не се притеснявайте. Разрежете ги на две, вземете жълтъците, смесете ги с малко майонеза, сметана, лимонов сок, копър и сол, пасирайте до гладка смес и напълнете получените лодчици от яйцата, след като сте им взели жълтъците. Няма да сгрешите с това предложение от традиционните предястия за Великден.

-          Пълнени яйца с крема сирене

Вариант на предходното предястие, но много по-лек – вместо тежките майонеза и сметана, може са пасирате жълтъците с крема сирене и лъжичка кисело мляко, като добавите микс от любимите ви свежи подправки.

-          Спаначена салата

Алтернатива на традиционната салата от марули, спаначената е и позната, и непозната, и традиционна, и интересно предложение за празничната маса. Още повече ще впечатлите всички, ако добавите бадеми, орехи, козе сирене и сладко от боровинки към салатата. Гарантираме, че ще свърши първа.

-          Моркови с мед

Глазирайте моркови с мед и оцет. Ще си оближете пръстите. Изберете бейби моркови, за да ги запазите цели и да не ги режете преди обработка.

-          Запечени картофи

Запечете на фурната картофки, към които сте добавили козе сирене, микс от билки и подправки и малко чесън. Вкусно, ароматно и любимо.

Светли празници!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес