Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 10 на най-сладките породи котки

02 февруари 2024, 14:00 часа

Любителите на котките обожават всички мъркащи четириноги приятелчета – от бездомната душичка до величествени котараци, гордо позиращи на изложби. Има обаче породи, които се отличават с горда осанка и външен вид и такива, които определяме като „сладки“ пухкави спътници в живота ни. Кои са най-сладките породи котки според любителите на тези животни?

Най-сладките породи котки

1.       Котки от породата „Рагдол“

Дали името на тази котка Ragdoll, съдържащо doll, което в превод ще рече кукла, просто подсказва, че в скута си ще имате най-нежното създание в котешкия свят, сладко като кукла?

Сините очи на представителите на тази порода, съчетани с козина, мека и нежна като коприна, я правят не само кукленски красива и сладка, но и изглеждаща почти нереална, като избягала от картина на умел художник.

Котката от порода Рагдол е популярна не само със сладкия си външен вид, но и с не по-малко сладкия си характер – спокойни, мъркащи в скута на стопанина си създания, гальовни и сякаш създадени за гушкане.

Дългата и мека козина на тази порода, произхождаща от Калифорния, ще ви накара да се чувствате така, сякаш ще се разтопите от удоволствие, прокарвайки ръка по тялото ѝ. Единственият недостатък на породата е високата ѝ цена, поради която не всеки може да си позволи този сладък синеок бонбон в дома си.

Топ 10 на едни от най-красивите породи котки

2.       Котки от породата „Селкърк Рекс“

Ако визията, подобна на плюшено мече, пухкаво и гушливо, е всичко, на което държите, за да наречете порода котки сладка, то тези от породата Селкърк Рекс, създадена в щата Монтана в САЩ през 1987 година, ще ви накарат да мъркате заедно с тях от умиление. Особено характерна за породата е къдравата козина, в която може да заровите пръстите си и да се насладите на пухкав приятел, получаващ заслужено място в топ 10 на най-сладките породи котки. Сладкият им вид се дължи не само на къдриците, но и на уникалния цвят, които дори може да е решен в сладки люлякови нюанси.

3.       Сиамска котка

Великолепният им цвят на козината, ярко отличаващ ги от други видове, съчетан също със сини очи, прави сиамската котка отличен избор на мяукащо приятелче, с което да споделите дома си.

4.       Бирманска котка

Ако единственото, което ви липсва при красивите сиамки е дългата козина, мека като пух, то бирманските котки могат да ви го осигурят. Белите чорапки на лапичките, сините очи, гушливият и кротък нрав ги прави едни от най-сладките котки, които бихте искали да имате в дома си. Идеално приятелче е, ако отглеждате други котки или кучета, тъй като е неконфликтна и бързо се сприятелява с тях,търсейки компанията им съвсем целенасочено.

5.       Ангорска котка

Ако сладко за вас означава плюшена красота с дълга козина, създадена за гушкане в скута, то ангорската котка е подходящият избор сред най-сладките породи котки. Не забравяйте да е решете, докато мърка в скута ви, тъй като сплъстената козина я разболява.

6.       Котки от порода Манкс

Тези сладури нямат опашки и това е най-лесният начин да ги разпознаете. Отличават се с лоялността си и привързаността към семейството, така че ако сте свикнали да гледате кучета и искате да опитате с котка, то Манкс, подлежащи на обучение и тренинг, подобно на кучетата, е вашият най-добър избор.

7.       Турска ангорска котка

Обикновено бяла като сняг, колкото палава, толкова и пухкава и провкираща стопанина да я гушне като сладка плюшена играчка, турската ангорска котка е интелигентна и е не само сред 10-те най-сладки породи котки, но и сред тези, които могат да прекарат целия ден, мъркайки под пръстите ви.

Никога не правете тези 10 грешки, ако си вземете котка

8.       Котки от породата Мейн Куун

Тези пухкави приятелчета определено са сред най-едрите породи, които надминават с лекота още в ранна възраст с ръста си малките и средни породи кучета. Дългокосместата царица в къщата ви ще ви донесе само любов, докато сладко си мъркате.

9.       Бенгалска котка

Леоард в дома? Не се плашете, това е просто бенгалска котка, която се отличава с шарката си и сладки си вид, а и слушка, така че спокойно може да я изберете за следващия любимец в дома ви.

10.   Вашата котка

Най-сладките породи котки ли търсим? Всъщност най-сладката котка на света за всеки любвеобилен стопанин е неговата собствена, онази, за която той е всичко и с която споделя сутрешното си кафе и топлото одеяло през зимата. Онази, която се трие в краката му, мъркайки, която тъпче с обич с лапички тялото му, тикайки муцунка в ръцете му.

Няма по-сладка порода от породата „любов“, от онова създание, за което сме готови на всичко, защото е част, важна част от живота ни и се страхуваме да не го изгубим, дори когато е избрало новият диван за точило за ноктите си и имитира полета на Батман от телевизора върху пердето или обратното.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес