Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 10 на най-вкусните храни в света

18 януари 2022, 16:55 часа

Хората по света имат различен вкус, традиции, предпочитания за храни, но има някои храни, които всички ние обичаме. Ето класация на най-вкусните храни в света според проучване на изданието Top 10 About.

10. ЧИЙЗКЕЙК
Съществуват различни рецепти за чийзкейк, единствената съставка, която е задължителна е сиренето. В началото е бил приготвян с извара, днес изварата може да се замени с рикота, крема сирене. Чийзкейкът е бил познат още в Древна Гърция, а по-късно през 1000 г. навлиза в Европа от римските армии. На първите олимпийски игри на спортистите се сервира чийзкейк. 

9. СПАГЕТИ
В Италия има дори Музей на спагетети. Всъщност те се появяват в Древен Рим от практичност. Населението е надвишавало над 1 милиона души и изхранването му е било трудно. Тогава идва идеята да се направи брашно, което да се свари на “заготовки”, за да се съхранява за по-дълго време. В района на Неапол традиционно се провежда Празник на спагетите.

8. ЧИЙЗБУРГЕР
Едва ли е изненада, че в тази класация присъстват представители на “фаст фудс”, а именно чийзбургер. Този вид хамбургер става популярен през 20-те години на 20-ти век в ресторант в Пасадена, Калифорния. 16-годишният син на собственика на ресторант експерементира, като добавя парче сирене върху пържен бургер. Гостите на ресторанта са толкова очаровани, че оттогава много ресторанти включват чийзбургера в своето меню. 

7. СТЕЙК
Една от най-популярните и “прости” храни в света безспорно е пържолата /стейк/. Това парче месо е богато на протеин и фибри и може да бъде приготвено с различни сосове.

6. СЛАДОЛЕД
Китайският император Танг създава рецептата за сладолед от мляко и лед, която Марко Поло внася в Европа. През 17-ти век френски кулинар създава рецепта за замразен ванилов крем от мляко и сметана, който е най-близо да днешния сладолед. През 1851 г в Балтимор се открива първия завод за производство на сладолед, а в края на 19-ти век се патентова сладоледената фунийка. 

5. ШОКОЛАД
За родина на шоколада се счита днешно Мексико, където са открити първите какаови растения. Местните правили шоколадова напитка от какаото и го пиели по време на ритуали. През 16-ти век напитката е пренесена в Испания. Постепенно от напитка шоколадът се превръща в твърдо блокче. Най-напред се произвежда ръчно, а през 1828 г. е изобретена шоколадовата преса, което улеснява производството. 

4. БЕКОН
В САЩ беконът е сред най-популярните храни за закуска. Многобройни са рецептите за бекон, сред които най-разпространени са пушен, варен и печен. Някои видове бекон са необработени, а други се осоляват, използват се изкуствени нитрати.

3. ПЪРЖЕНИ КАРТОФИ
Макар другото име на това популярно ястие е “френски чипс”, за тяхна родина се смята Белгия, където се приготвят за първи път през 17-ти век. Откъде идва името “френски”? През Втората световна война американски войници се хранят с тази нетипична за тях храна благодарение на своите белгийски съюзници. Белгийските войници били от френскоговорящата част на Белгия, оттук американците започват да наричат тази храна “френски пържени картофи”, както са известни и до днес по света. 

2. ПЪРЖЕНО ПИЛЕ
Навсякъде по света ща откриете варианта на пържено, хрупкаво пиле, приготвено по различен начин. Особено популярна става тази храна след отварянето на супер известните ресторанти като KFC и MacDonald.

1. ПИЦА
Едва ли е изненада, че най-популярната храна в света е пицата. Създадена е в Италия като печен кръгъл слой тесто, покрит с доматен сос, босилек, пармезан. Тази храна става толкова популярна, че постепенно в цяла Италия, а по-късно и по света, започват да се приготвят всевъзможни варианти, някои от които са далеч от оригиналния. Днес по света ще срещнете пица от всякакъв тип тесто, с различни покрития и подправки.

 

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес