Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 10 на най-популярните български суеверия, които всички спазваме

17 февруари 2023, 17:38 часа

1. Черна котка пресича пътя ни

Горките животни не разбират защо много хора се страхуват от тях. В много текстове черните котки са описани като домашни любимци на вещици или самите вещици под формата на животни. Срещата с такива животни може да предвещава нещо лошо.

Добрата новина е, че в някои култури черните котки са символ на късмет и по света се води активна борба с предразсъдъците относно цвета на козината им.

2. Счупено огледало? Ще се случи нещо лошо

Очевидно всичко е започнало с древните гърци, които са вярвали, че отражението във водата е част от душата. Когато римляните се научили да правят железни огледала, те започнали да вярват, че боговете наблюдават хората през тях. Да счупиш огледало означава да проявиш неуважение към боговете и да ги ядосаш.

Знаци и СУЕВЕРИЯ - Защо не трябва да се сяда върху масата

3. Числото 13 - носи лош късмет

Някои асансьори нямат 13-ти етаж, а самолетите нямат 13-ти ред. Има много теории за произхода на това суеверие, а една от най-популярните в същото време го свързва с петък.

Хората започват да се страхуват от числото 13 през 14 век, когато един петък, 13-ти, френският крал Филип IV заповядва арестуването на рицарите тамплиери. Повече от 600 мъже били обвинени в няколко престъпления наведнъж и задържани. Впоследствие ги очаква лоша съдба.

4. За да не изплашите късмета, трябва да чукате на дърво

Отдавна се смята, че за да не си навлечете скръб или да изплашите късмета след произнасяне на някаква прогноза, трябва да чукате на дърво. В различните култури едновременно се извършват и други действия: плюят три пъти през лявото рамо, издърпват мидата на ухото или произнасят определена фраза.

Този вид защитна магия може да е дошла до нас от келтския фолклор. Според тях в дърветата живеят могъщи свръхестествени същества, които ще се притекат на помощ.

Какво са суеверията?

5. Сърби ви носа? Чакате гости

В различните култури сърбежът в тази част на тялото може да предвещава всичко: пристигането на гости, нещастие, късмет, богатство и др. Оказва се, че всяко събитие, което се е случило след сърбеж на носа на човек, може да бъде свързано с една от тези прогнози. Но в крайна сметка сърбежът вече може да има много причини: от заболяване до контакт с конкретен предмет или прах.

6. Не можете да смачкате паяци

Разбира се, не е необходимо да мачкате паяците просто защото те са живи същества. Но в различните култури обосновката за забрана на подобно поведение е напълно различна. Например, дори в древен Египет паяците са били свързвани с богатство и вярата в тяхната полезност за дома само се засилва с времето.

Днес науката е съгласна, че тези хищници са домашни санитари и не представляват никаква опасност.

7. Човек е в състояние да проклина

Злото око е едно от най-разпространените суеверия, в което вярват до 40% от хората. Как работи се описва по различен начин в различните култури, но обикновено въпросът е, че човек може да бъде наранен, ако се гледа със завист или злоба.

Децата и бременните жени се считат за най-уязвими. Ето защо, например, не всеки обича да показва снимки на бебета, а булката е с воал.

Вярвате ли в домашните суеверия? 

8. Не можете да си свиркате у дома - няма да има пари

В славянската култура има вярване, че свиренето е езикът на злите духове. Ако подсвирнете у дома, можете да изплашите добрите духове, и той ще избяга, като вземе със себе си парите на собствениците.

В някои други части на света обаче подсвиркването сутрин е сигурен начин да донесе късмет и добро настроение.

9. Хвърлете монета, за да си пожелаете нещо

Тази традиция се отнася и до времената, когато хората са вярвали в духовете и са вярвали, че живеят под вода. Ако минавате и не хвърлите монета, те могат да донесат нещастие на човек.

10.  Не можете да подарите четен брой цветя

В културата на Източна Европа се подаряват четен брой цветя, за да се изрази скръбта. Това се случва още от езическите времена, когато вярванията са тълкували четните числа като символи на злото, смъртта и някаква завършеност. В този случай краят на живота.

В същото време в съвременната западна култура всичко може да бъде точно обратното. Хората дават четен брой цветя, защото според местните знаци такива числа носят щастие.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес