Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ТОП 10 храни, които изгарят мазнини

16 септември 2022, 15:15 часа

Когато става въпрос за храни за изгаряне на мазнини, има планина от истини или погрешни вярвания, които са трудни за разплитане. Изгарянето на мазнини несъмнено е един наистина сложен процес. И все пак – съществуват някои храни, които подпомагат реализирането му.

Има редица здравословни навици, както и хранителни комбинации, които са в състояние да изиграят ключова роля за поддържане на метаболизма постоянно активен. Недостатъкът на това е, че спазването на тези практики може да отнеме време и със сигурност изисква постоянни усилия. Преди всичко чрез здравословно хранене, но без да забравяме ключовата роля на начина на живот и редовното практикуване на спорт.

Така че, като храни за изгаряне на мазнини, в менюто обезателно трябва да има място за плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеинови храни и ненаситени мазнини. Без никога да забравяме ключовата роля на водата!

Немислимо е да си представим съществуването на храна, която може да помогне за изгарянето на ендогенни мазнини, но все пак такива има.

Все пак трябва също да се подчертае, че концепцията за метаболизма е много сложна и е в основата на безкраен брой физиологични и биохимични процеси. Много молекули с различни действия се намесват в тази сложна мрежа от химични реакции. Някои от тях служат за по-бързо протичане на реакцията и често неблагоприятно от енергийна гледна точка.

Вместо да говорим за храни, изгарящи мазнини, всъщност би било важно да говорим за термогенни или потискащи глада храни. Много неща, които можем да консумираме, имат тези характеристики.

Какво е „дробно хранене“ и защо е полезно?

Представяме ви списък с храни, които могат да бъдат определени като такива, подпомагащи изгарянето на мазнините.

Ананас: богат на бромелаин, протеолитична молекула, която намалява възпалението, типично за области, характеризиращи се с мастни натрупвания.

Портокал, киви и лимон: всички те съдържат сериозно количество витамин С, който стимулира производството на карнитин, което от своя страна насърчава липолизата.

Броколи, чушки, рукола и спанак: отново с голямо количество витамин С, като стимулират производството на карнитин, който от своя страна насърчава липолизата.

Какао: то е богато на катехини, метаболитни стимуланти.

Какво е здравословно хранене и защо по-често трябва да избираме здравословни храни?

Кафе: съдържа кофеин, който е метаболитен стимулант и с това свое качество подпомага горенето на мазнини.

Постно месо: богато на протеини и съдържащо всичките 8 основни аминокиселини, със силно термогенно действие.

Лук: храносмилането му включва по-висока консумация на калории от онези, осигурени от храната (отрицателни калории).

Куркума: куркуминът противодейства на натрупването на мазнини в адипоцитите.

Салата (особено маруля): храносмилането й включва по-висока консумация на калории от калориите, доставени от храната (отрицателни калории).

Манго: катехините стимулират метаболизма на мазнините чрез увеличаване на термогенезата.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес