Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези растения прочистват токсичния въздух вкъщи

04 ноември 2022, 19:33 часа

Научно доказано е, че въздухът вкъщи е поне 5 пъти по-замърсен от този навън. Така че със сигурност не сме наясно с всички “изненади” и вредни влияния, които се разпростират между стените на нашето жилище, независимо дали е ново или по-старо. Редица токсични химикали се съдържат в боите, пластмасите, препаратите, килимите и други вещи и продукти, които използваме вкъщи. 

В следващите редове ще ви представим кои са най-разпространените токсични вещества, намиращи се в домовете ни и как растенията могат да ни помогнат за тяхното неутрализиране. 

ТОП стайни растения, които пречистват въздуха в апартамента

Кои са химикалите, от които са застрашени нашите домове?

Основно три токсични химикала се използват в повечето продукти и се откриват най-често в жилищата ни. Те са:

    - Формалдехид - най-често откриваем в бои и лепила, тапицерии и килими и др.;
    - Бензол - открива се в пластмасите, вещи от синтетични влакна, в смазочни материали, пестициди и т.н.;
    - Трихлоретилен - най-често е съставка на лепила и разтворители.

Кои растения спомагат срещу вредното влияние на токсините и пречистват въздуха у дома?

Спатифилум

Това красиво цвете наподобява лилията и всъщност принадлежи към нейното семейство. Неговата сила е, че може да пречиства въздуха от токсини както гореизброените формалдехид, трихлоретилен, бензол, амоняк, ксилол и други вредни вещества. За да осъществява работата си ефективно, трябва да полагате необходимите грижи за него, а именно да го поливате редовно, да почиствате натрупалата се прах по листата му и да се грижите за неговите цветове. През пролетния и летния сезон се нуждае от обогатяване с течна тор веднъж в месеца. Грижите, които полагате за това растение, са нищо в сравнение с “услугата”, която то върши за вас и дома ви.

Растенията, които пречистват въздуха у дома

Драцена

Драцената всъщност е предпочитано растение, тъй като е отлично допълнение към интериора, но много хора го избират, без дори да са наясно за положителните му ефекти. Драцената неутрализира токсичните вещества като бензен, метилбензен, трихлоретилен, ксилол, формалдехид и други. За неговото обгрижване може да се посъветвате с опитни цветари и градинари.

Хризантема

Цветните хризантеми не само добавят атмосфера и настроение вкъщи, но се грижат и за чистотата на въздуха. Дори се нарежда сред най-добрите “въздухопречистватели”. И макар да не е подходяща за отглеждане на закрито, с правилните грижи може да удържи до 6 седмици. Те елиминират вредните химикали като ксилол, амоняк, бензол и формалдехид от въздуха в дома ви. Поставете хризантемата на място с достъп до слънчева светлина и я поливайте редовно.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес