Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези ежедневни битови навици ви струват цяло състояние

26 юли 2024, 16:08 часа

Когато става въпрос за спестяване, повечето от нас се съсредоточават върху големи разходи: наем, ипотека, разписки за хранителни стоки. Често обаче малките ежедневни навици, за които не мислим, могат да бъдат много по-скъпи.

Отказът от тези навици ще спести бюджета ви

1. Прекомерна употреба на топла вода

Не е нужно да се отказвате от вземането на горещ душ или миенето на чинии в топла вода – става дума за разумно използване на ресурсите. Едно просто правило: спирайте крана, когато си миете зъбите, и не използвайте повече вода, отколкото всъщност ви е необходима за готвене. Тези малки мерки ще помогнат значително да намалите разходите си за топла вода.

Най-много ток харчат ето тези уреди

2. Неефективно използване на пералнята и съдомиялната машина

Пускайте съдомиялната само когато е напълно заредена. Честото включване на машината поради недопълване води до ненужен разход на енергия и вода. Честата употреба увеличава разходите.

Също така избягвайте предварително изплакване на съдовете, преди да ги поставите в съдомиялната машина. Това може да се избегне, като просто премахнете останалата храна, което няма да запуши филтъра и ще спести вода.

3. Режим на бързо пране

Що се отнася до вашата пералня, опитайте се да избягвате настройката „бързо пране“, която консумира повече енергия в сравнение с обикновеното пране на настройка „памук“. Използването на хладка вода за пране, когато петната са незначителни, ще ви помогне да запазите тъканта и да намалите разходите си за комунални услуги.

Пет идеи как да проектираме дома си за повече ефективност

4. Денонощно зареждане на електроуреди

Въпреки че постоянното включване на един лаптоп в зарядно устройство не изглежда като значителен разход, кумулативният ефект от постоянното включване на всичките ви електрически уреди може да постави истински удар в бюджета ви. Постоянното зареждане на батериите също ускорява износването им и намалява ефективността на устройствата. Опитайте се да изключите всички устройства, които не използвате, и не оставяйте телефона си да се зарежда през нощта. Заредете го до 80% и извадете кабела - това ще удължи живота на батерията.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес