Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези 6 причини ще ви накарат да спрете да изливате зеленчукова марината завинаги

12 септември 2024, 15:00 часа

Трудно е да си представим ежедневието си без консервирани храни. Маринованите зеленчуци отдавна са се превърнали в незаменима украса на всяка трапеза и важни съставки на много ястия. Използваме ги през цялата година - те запълват важни пропуски в диетата и ни помагат да се отървем от излишните мъки при приготвянето на сложни продукти. Просто трябва да отворите буркана и да го изядете. Но след това винаги остава саламура, която много домакини изливат. И то много напразно.

Възможността да използвате повторно маринатата няма да пропусне нито един кулинар. Не само защото течността е полезна, но и защото може да придаде „вкус“ на много ястия.

Представяме селекция от препоръки за повторното използване на маринатата, след прочитането на които ще спрете да я източвате.

Още: Кои храни утоляват жаждата най-добре

Използване при печене

Маринатата може да се използва като компонент за замесване на тестото на различни ястия от брашно. От такова тесто можете да направите например хляб, питки, палачинки, пържени картофи, меденки. Благодарение на тази съставка печените изделия ще бъдат много ароматни и вкусни.

Готвене на месо

Маринатата е чудесна съставка за създаване на крехко месо. Благодарение на нея то се оказва особено вкусно. Месото може да се пече, задушава, пече и приготвя на барбекю. Маринатата е идеална за всякакъв вид месо. Тя придава на месото пикантен, солен и сладък вкус.

Още: 5 зелени растения, любими на всички дълголетници

Приготвяне на соса

Маринатата може да се включи в друга рецепта за сос или да се измисли собствена такава. Създаването ѝ е по-лесно, отколкото изглежда! Просто определете съставките и измислете с какво искате да използвате маринатата.

Възстановяване на електролитния баланс

Много хора знаят, че саламурата се смята за най-достъпното и надеждно средство за лечение на махмурлук. Тя подобрява активността на организма, повишава имунитета и стимулира елиминирането на токсините. Саламурата спомага за възстановяване на състоянието и помага да се отървете от неприятните усещания.

Още: Лекар: Ако старадате от тези заболявания, яжте по-малко плодове и зеленчуци, здравеен съвет за деня, 10 септември

Тя може да се използва и като изотонична напитка след спорт. Солницата е отлично средство за възстановяване на електролитния баланс в организма. Тя помага за облекчаване на болката в мускулите и за възстановяване на техния тонус.

Готвене на картофи

Сварените картофи в саламура са много по-вкусни, отколкото в обикновена подсолена вода. Те се получават меки, с приятен вкус и мирис. Преди готвене можете също така да накиснете картофите в саламура. Благодарение на това ястието ще стане още по-интересно и приятно на вкус.

Почистване на кухненските прибори

Ако не искате да прибягвате до използването на химия или търсите бюджетен начин за почистване на чайника от котлен камък, ето го решението. Можете да използвате саламура като почистващо средство. Просто трябва да я излеете в чайника, да го кипнете, да го оставите за 15 минути и да го изплакнете отвътре. Разсолът е чудесен начин да се отървете от котления камък и не е нужно да харчите пари за почистващи препарати!

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес