Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези 5 неща могат да съкратят живота на кучето ви

01 юли 2024, 12:10 часа

Ако искате вашият любимец да е дълголетен, списъкът с опасностите, които трябва да избягвате, е задължителен.

Реклама

Кучето е огромна отговорност, но то е и най-верният и лоялен спътник на човека. Съществуват определени фактори, които могат да се отразят неблагоприятно върху здравето на домашния любимец. Кучетата наистина променят живота ни и в наши ръце е да се уверим, че им отвръщаме със същото.

Лошо хранене

Древната китайска мъдрост гласи: Аз съм това, което ям. Това важи както за кучетата, така и за хората. Некачествената храна, прехранването и лошото хранене могат да доведат до различни проблеми, включително затлъстяване, сърдечносъдови заболявания и дори рак. За да осигурите дълъг и здравословен живот на кучето си, следете за неговото хранене и се консултирайте с ветеринарния лекар, когато е необходимо.

Как да си изберем най-доброто куче?

Липса на движение

Обучението на кучето ви не е прищявка, а необходимост. Те се нуждаят от редовни упражнения, за да бъдат здрави. Липсата на достатъчна активност може да доведе до наднормено тегло, скъсани сухожилия и мускули и увеличаване на риска от различни заболявания, включително сърдечносъдови. Редовните разходки, игри и упражнения ще помогнат на кучето ви да остане във форма и да живее дълъг и пълноценен живот.

Липса на социализация

Кучетата са социални същества. Няма да можете винаги да сте около тях, затова е важно да обучите кученцето си да бъде само и без стрес. Липсата на социализация обаче може да има отрицателно въздействие върху емоционалното и психологическото им състояние.

Ако го лишите от социализация с други кучета и хора, това може да доведе до повишена агресия, страхливост и стрес. Редовните разходки в парка, посещенията на специални кучешки паркове и участието в групови тренировки ще помогнат на кучето ви да бъде общително и любвеобилно.

От коя порода е най-мързеливото куче

Лоша хигиена

Липсата на грижа за козината, зъбите, ушите и кожата може да доведе до различни усложнения. Глистите могат да ви докарат проблеми с храносмилането, паразитите, пренасяни от комари (филарии от всякакъв вид), могат да блокират сърдечния мускул и дихателната система, а кърлеж, заразен с пироплазмоза, може да причини смъртта на домашния любимец.

Редовното къпане, почистването на зъбите и ушите поддържа кучето ви здраво и активно.

Развъждане без план

Кастрираните домашни любимци обикновено живеят по-дълго. Процедурата предпазва от множество здравословни проблеми. Например кастрирането на женско куче преди първата му репродукция намалява риска от рак на млечната жлеза с около 90%.

Развъждането без план, без сериозна селекция на породата и без оглед на генетичните заболявания често води до потомство със сериозни здравословни проблеми. Отговорното развъждане, при което се вземат предвид нуждите на кучетата и здравето на бъдещото потомство, ще помогне да се предотвратят много възможни усложнения и да се удължи животът на кучето.

Доказано е, че куче, което се чувства обичано и нужно, живее много по-дълго и пълноценно, отколкото куче, лишено от човешко внимание и грижи. Това е единственият начин да гарантирате, че кучето ви ще живее дълго и щастливо с вас.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес