Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези 10 цветя могат да бъдат засадени през октомври

05 октомври 2024, 15:00 часа

Октомври е време не само за прибиране на реколтата, но и за есенно засаждане на цветя. Този период е популярен сред градинарите заради много предимства: цветята, засадени през есента, стават по-силни и по-здрави, а цъфтежът им ще започне през пролетта. В допълнение, много от тях могат да бъдат засадени без първо отглеждане на разсад. Нека да разгледаме 10 цветя, които можете безопасно да засадите през октомври.

 

1. Рози

Още: Луковиците на цветята ще издържат цяла зима, ако направите това

Розите се засаждат на открито до края на октомври. Изберете висококачествен разсад с поне три коренови издънки. Ако кореновата система е затворена, разсадът може да се засади заедно с опаковката.

 

2. Нарциси

Тези слънчеви цветя ще ви зарадват с цъфтежа си през март. За да засадите нарциси, изберете слънчево място и добавете 1 см пясъчен дренаж към дупките. Дълбочината на засаждане трябва да бъде равна на удвоената височина на луковиците и да оставите 15 см между тях.

Още: Пръскане и поливане: Какво да правите със стайни цветя през есента?

 

3. Лалета

Лалетата могат да се засаждат през целия октомври. Дълбочината на засаждане трябва да бъде три пъти по-голяма от височината на луковиците, като след засаждането не забравяйте да уплътните горния слой на почвата.

 

Още: 8 растения, които могат да ви успокоят и да облекчат стреса

4. Невенчета

Тези ярки цветя се засяват най-добре в края на октомври, когато студовете вече са започнали. Преди сеитба подгответе лехите, а след сеитбата мулчирайте площта с торф и покрийте с агрофибър.

 

5. Зюмбюли

Зюмбюлите изискват много слънчева светлина, така че изберете открито място. Дълбочината на засаждане е три пъти височината на луковиците с пясъчен дренаж на дъното на дупката. Луковиците трябва да се засаждат с корените надолу.

 

6. Божури

За да засадите божури, изберете място с добро осветление и лека почва. Оставете поне 100 см между растенията, за да им осигурите достатъчно пространство за растеж.

 

7. Делфиниум

Това цветно цвете може да достигне до 2 метра височина. Изберете място, защитено от вятъра с рохкава почва. Семената се засяват на дълбочина 1 см, след което мястото трябва да се покрие с мулч.

 

8. Иглика

Засятата през есента иглика ще цъфти рано напролет. Просто разпръснете семената върху подготвената площ и покрийте леко с пръст. Отстранете слабия разсад, когато се появи.

 

9. Астри

Астерите се засаждат през втората половина на октомври или дори през ноември. Изберете слънчеви зони на по-високи височини. Поставете семената на дълбочина 2 см на интервали от 10 см, като за засипване използвате торф или цветен субстрат.

 

10. Аквилегия

Тези красиви цветя се засаждат най-добре в райони с рохкава, наторена с торф почва. Семената просто се разпръскват върху цветната леха и леко се поръсват с пръст. Не забравяйте да мулчирате за зимата.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес