Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Тетрис" лекува. Вижте защо да го играете

07 ноември 2015, 10:02 часа

Популярната компютърна игра "Тетрис" помага за намаляване на склонността към преяждане, злоупотреба с алкохол и пристрастие към наркотици, сочи изследване, за което разказва белгийското издание Libre Belgique.

"Тази прочута игра толкова удовлетворява и увлича психологически, че според учените, когато играе няколко пъти на ден по три минути, човек с 20% намалява своето влечение към наркотици, а също към прекаляване с храна и алкохол", цитира ТАСС статията.

В експеримент участвали студенти на възраст 18-27 години с различни зависимости. Те играели "Тетрис" няколко пъти на ден, като трябвало да оценят по 100-степенна скала своите желания преди, по време на и след играта.

Установено било, че около 70% от участниците били толкова увлечени от играта, че не могли да си представят друго по време на този процес. Увличането, според признанията им, им позволило да "усмирят" своите желания или дори изобщо да забравят за тях.

Както смятат изследователите, "Тетрис" е способен да отвлече вниманието от различни зависимости, тъй като мозъкът на играещия човек започва да работи различно, а въображението се задейства много повече.

По-рано друго изследване показало, че играта "Тетрис" допринася за увеличаване на дебелината на кората на главния мозък при тийнейджърите и повишава продуктивността на неговата работа. На свой ред канадски медици са създали оригинална методика за лечение на амблиопия (така нареченото мързеливо око) на основата на "Тетрис".

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес