Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Те могат да се справят с всичко: 5 качества, които притежават само силните личности

22 октомври 2024, 15:00 часа

Понякога се объркваме, когато мислим за някой от нашите познати или колеги - как успява да преминава през живота толкова лесно и да се справя не само с трудностите, но и да се чувства пълноценен в живота? Може би, заключаваме ние, той просто се е родил с толкова силна личност. И ако погледнете термина „силна личност“ през психологическа призма, тогава това е комбинация от темперамент и автентичност на характера, присъщи на човек както в личния, така и в професионалния живот. Но в същото време качествата, които бихме могли да класифицираме като силна личност, не са вродени и се формират в резултат на нашите лични усилия.

Какви качества притежава силната личност? Как мислят и се ориентират хората, които можем да наречем силни личности? И какви качества в себе си можем да формираме и укрепим, правейки живота си по-добър? Отговори на тези въпросипсихотерапевт и клиничен психолог Ксения Барке.

5 отличителни черти на силна личност - човек, който ще преодолее всякакви препятствия по житейския си път

Още: На 4 октомври: Числото 4 ще даде неизчерпаема сила на тези 4 зодии!

Силната личност не се страхува от отхвърляне или провал.

Понякога страхът от отхвърляне може да бъде толкова силен, че да ни оковава в себереализацията. Но за да не изпитвате страх от отхвърляне, трябва да знаете, че светът е безопасно място.

Дали едно дете ще развие усещането в самото начало на живота, че светът е безопасен и че животът го обича, зависи от майката и качеството на най-ранните взаимоотношения. Това е първото чувство и знание, което детето ще пренесе със себе си в зряла възраст. Ако връзката между майка и бебе е стабилна, емоционално пълноценна, ако в тази връзка детето усеща, че майката го разбира и приема, тогава се формира силна връзка с майката, с най-важния човек в живота на детето.

И като следствие от тази силна и непоклатима връзка с майката се появява усещането за свързаност с този свят. Ако отношенията ви с майка ви са добри и около нея е безопасно, тогава имате чувството, че останалият свят също е в безопасност. И тогава в живота на възрастните страхът да не бъдем отхвърлени не се появява, не ни оковава. Защото първата връзка в живота ни ни показа, че сме обичани и никога няма да бъдем отхвърлени.

Още: Ако имате тези 4 числа в датата си на раждане, вашата сила мести планини

Но понякога ранната ни история на живота не е напълно идеална и първите ни връзки не бяха толкова стабилни и приемливи. В този случай груповата психотерапия може да бъде полезна, тя ще помогне да изживеем отново онзи ранен и първи път, когато сме били деца, защото в груповата терапия ние преживяваме психическото си развитие. Новият психически опит в резултат на психотерапията ни позволява да разберем и почувстваме, че всъщност светът не ни отхвърля и всичко зависи от това как се чувстваме и възприемаме.

Силната личност знае с кого си струва да продължи връзката и кой е по-добре да напусне

Тази точка също е свързана с това да бъдете честни със себе си. Но понякога да бъдеш честен със себе си може да бъде не само трудно, но и болезнено. Понякога не намираме сили да признаем пред себе си, че трябва да се разделим с някои хора в живота си. Продължаваме да имаме връзки, като същевременно несъзнателно осъзнаваме, че тези връзки всъщност прикриват нашите страхове и комплекси, нашето съмнение в себе си и че всъщност тази връзка трябва да бъде прекратена, колкото и мъчително болезнена да е тя.

Понякога може да отнеме повече от една година, за да се стигне до такова решение. И тук говорим не само за съзависими отношения, но и за партньорства, приятелства и приятелства, които не се вписват в категорията на съзависимите, но които са нефункционални по своята същност.

Още: На 24 август: Числото 24 ще даде силата на 4 зодии да останат на верния път

Силната личност не дава приоритет на вниманието на другите към неговата личност

Това се дължи на нашата нарцистична част, която е във всеки един от нас. Но ако тази част започне да контролира живота ни, тогава всичко, което правим, се превръща в надпревара за харесвания в социалните мрежи, желание да получаваме похвала или желание да бъдем по-добри от другите. При такъв нарцистичен стремеж вътрешната насока се губи и ние преставаме да се чувстваме свързани с истинското си Аз - с нашите ценности, желания и стремежи.

Силната личност може да попречи на нарцистичната част да поеме юздите на живота. Вътрешното състояние на такива хора не зависи от възгледите и оценките на другите. С тази патологична нарцистична част може да се работи – в психотерапията е неизбежно да се сблъскаме с тази част в нас. И с течение на времето разбираме, че зад нарцисизма се крие чувство на срам, което всички ние се опитваме да избегнем по всякакъв начин. Но благодарение на психотерапията този срам вече не ни унищожава и патологичният нарцисизъм вече не управлява живота ни.

Силната личност е не само проактивна, но и способна да реализира и завършва своите идеи и намерения

Това е свързано със самодисциплината. Липсата на структура (в дългосрочен план) не води до свобода. Свободата да реализираш своите идеи и намерения, своя житейски план идва от способността да контролираш поведението си. Често в нас се раждат много идеи и желания, чието осъществяване не само би ни харесало, но и би подобрило качествено живота ни. Но способността да доведеш нещо докрай е характеристика на силна и зряла личност.

Силната личност не се страхува да изпита пълната гама от чувства

Такива хора, когато се сблъскат с трудни чувства, не ги отричат, а се опитват да разберат с какво всъщност са свързани. Те искрено си задават въпроси, без да се страхуват да погледнат истината, която понякога може да бъде неприятна. Но за да изпитате пълната гама от чувства, първо трябва да осъзнаете, че в нас има не само красиви, възвишени или нежни чувства и емоции, но и такива, които могат да бъдат много болезнени за разпознаване и приемане: завист, презрение, срам , отвращение , арогантност. Тоест ние живеем всичките си чувства, без да ги избягваме, това ни дава усещане за пълнота на живота.

Когато потискаме някакви трудни или неприятни чувства, това отнема колосално количество енергия от нас. За нашата психика е по-лесно честно да изживеем чувствата си, отколкото да ги потискаме и крием. И тогава, вместо да насочи тази енергия към съзидание, например към генериране на идеи, планове или нови начала, психиката изразходва тази енергия за потискане и скриване в дълбините на несъзнаваните чувства и емоции, които трудно се приемат.

Всеки от нас притежава тези качества, които могат да се считат за характеристики на силна личност. И задачата пред нас е само да видим и да не се страхуваме да ги развием в себе си!

 

източник: https://www.marieclaire.ru/psychology/spravyatsya-so-vsem-5-kachestv-kotorye-est-tolko-u-silnykh-lyudei/

 

 

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес