Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази здравословна закуска преди лягане ще понижи кръвното ви

04 октомври 2024, 18:00 часа

Диетолог нарече комбинацията от тези два продукта „мултиинструменти за тялото“. Какво точно не е вредно да се яде през нощта, а също така ще помогне за нормализиране на кръвното налягане и съня?

Отдавна е мит, че не можете да ядете след шест вечерта. Напротив, леката вечеря 2-3 часа преди лягане е дори полезна за здравето. Основното е, че съдържа продукти, които се абсорбират добре, бързо се усвояват и не се задържат в стомаха.

И ако изберете правилните комбинации за здравословна храна през нощта, можете дори да понижите кръвното си налягане и да нормализирате съня си. За това говори диетологът Маги Муун. Вълшебната комбинация от храни, особено за хора с хипертония, са ядките и бананите.

Още: Полезно ли е фъстъченото масло преди лягане

 

Перфектно пасване

Калият и магнезият, намиращи се в ядките и бананите, действат като „мултиинструменти“ за тялото, поддържайки много важни функции. Не е чудно, че тези продукти са включени в менюто на популярната диета DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), специално разработена за понижаване на кръвното налягане.

Учените вече са доказали ефективността на диетата. Проучване, публикувано в Journal of the American Heart Association, установи, че спазването на диетата DASH намалява кръвното налягане средно със 7 mm и 3,5 mm. hg. Следователно тази диета е идеална за борба с хипертонията.

Още: Фитнес треньорът: Това са топ 3 закуски за изгаряне на коремни мазнини

Според Муун, диетата на средния градски човек често съдържа твърде много натрий и недостатъчно калий. Но именно калият помага за премахване на излишната сол от тялото, което повишава кръвното налягане.

Магнезият, въпреки че няма толкова мощен ефект като калия, също е важен за хипертониците. Ниското му съдържание в организма също намалява нивата на калий. Като цяло тези два минерала работят в тясно сътрудничество, отпускайки кръвоносните съдове и намалявайки кръвното налягане.

Ако хапвате малко банан и ядки вечер (смлени на паста или в натурален вид), това ще се превърне в отличен навик. Тези два продукта също съдържат растителни протеини, фибри и осигуряват на тялото естествена енергия. Основното нещо е да не се увличате с такава закуска, да не ядете килограм банани преди лягане и да не хвърляте шепи ядки в устата си. Оптималното количество е един малък плод и не повече от 30 грама ядки.

Не бива да мислите, че е по-лесно да си купите хранителни добавки и редовно да приемате таблетки с калций и магнезий, предупреждава диетологът Муун. Хранителните добавки могат да бъдат опасни, това винаги трябва да се помни. Ако приемате лекарства или страдате от бъбречно заболяване, трябва да пиете хранителни добавки с повишено внимание. Определено трябва да се консултирате с лекар.

Още: Фъстъченото масло подходящо ли е при кето диета

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес