Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази лятна билка е отровна, но ако я пиете правилно, тя има страхотни ползи

06 юли 2024, 13:50 часа

Живовлякът често се използва за лечение на кожни заболявания. Но знаете ли, че тази билка може да се приема вътрешно? Едно отровно растение има много полезни свойства. Как да пиете живовляк и от какви болести можете да се отървете с негова помощ, ще научите от тази статия.

Защо да се пие живовляк: полезни свойства на растението

В допълнение към 20-те отровни компонента, живовлякът съдържа много полезни вещества. В състава му влизат алкалоиди, флавоноиди, хелидонин, сапонини, каротин и витамин С. Благодарение на този богат пълнеж, билката е надарена с:

- аналгетик;

- антибактериално;

- противовъзпалително;

- диуретик;

- противотуморно действие;

- други ефекти.

Използва се като тонизиращо и почистващо средство.

Тази билка е в състояние да лекува заболявания на стомашно-чревния тракт, ендокринната система и дихателните пътища. Използва се при високо кръвно налягане, неврози, мигрена, ревматизъм и дори рак. Смята се, че сокът от живовляк забавя растежа на злокачествените тумори.

Чудните ползи от живовляка за цялото здраве

Забранено е да се използва живовляк при:

- бременни и кърмещи жени;

- хора с ниско кръвно налягане;

- епилептици;

- страдащи от заболявания на сърдечно-съдовата система.

Във всеки случай, преди да използвате това растение вътрешно, е препоръчително да се консултирате с лекар.

Как е правилно да се пие живовляк?

Не забравяйте, че живовлякът все пак е отровно растение. Предозирането на такова средство може да влоши съществуващо заболяване. Затова е важно да се спазват препоръките за употреба. В случай на неприятни усещания, спрете приема на билката, пийте активен въглен и се консултирайте с лекар.

Вземането на живовляк може да се приема под формата на сок, отвара и инфузия. Общият курс на лечение не трябва да надвишава 2 седмици. Трябва да започнете с минималната доза, като постепенно я увеличавате.

С този чай от живовляк - ще забравите за кашлицата

Не трябва да се пие чист сок от отровната билка. Разредете го с вода. Започнете да приемате по една капка сок на чаша течност. Постепенно увеличете дозата до 4 капки.

За да приготвите отвара, изсипете 1 с. л. от билката в 250 ml вода и варете 10 минути. Оставете напитката да престои 20-30 минути, прецедете и приемайте. Дозировка - 2-3 супени лъжици 3 пъти дневно преди хранене. Постепенно дозата може да се увеличи до 0,5 чаши дневно.

За приготвяне на настойка използвайте 1 с. л. живовляк и 300 ml вода. Залейте билката с врящата течност, покрийте съда с кърпа и го оставете за 15 мин. Прецедете прецедената инфузия и я пийте през деня преди хранене.

Отровният живовляк по същото време е добро лечебно средство. Приемайте правилно билката, не превишавайте дозата и лечението ви ще премине качествено и без странични ефекти.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес