Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Такива сандвичи ще ви причинят главоболие сутрин?

24 юли 2024, 19:12 часа

Сигурни ли сте, че закусвате правилно?

Най-лесната и бърза закуска са сандвичите. Привържениците на здравословния начин на живот знаят, че това не е най-здравословното ястие. Но какво, ако беше направено възможно най-здравословно? Изберете не бял, а пълнозърнест хляб и добавете към него не мазна наденица, а протеинова „намазка“ и не забравяйте за зеленчуците?

Сандвичите за закуска могат да бъдат дехидратираща храна. Но защо?

Закуска

Зърнен хляб, краставица, яйца, извара, сух чесън, две малки сладки блокчета и кафе без захар.

Можем да видим пример за много суха, дори дехидратираща закуска. Ако човек все още не е пил вода преди това хранене, тогава главоболието е просто гарантирано.

7 здравословни (и вкусни) закуски, които подобряват работата на мозъка

Като цяло сандвичите не са лоши.

Факт е, че сандвичите винаги трябва да бъдат придружени от някакъв вид обгръщаща храна. Това е особено важно сутрин, когато стомахът не е готов да се справи с вискозните бучки тесто. Например рядка овесена каша и сандвич със сирене.

Пълнозърнестият хляб определено е по-подходящ тук от обикновения бял хляб, тъй като съдържа повече фибри и хранителни вещества. Винаги гледайте състава, като предпочитате пълнозърнестия хляб.

Важно е сутрин стомахът да получава храна, която трябва да се смила дълго време: сложни въглехидрати, зърнени храни. Само сухи сандвичи, напоени с вода или кафе, по-вероятно ще ви натежат и след час ще почувствате глад, жажда и киселини.

Комбинацията от крема сирене, яйце и краставица е доста приемлива. Краставиците съдържат витамини и минерали, едно варено яйце е богато на протеини и други хранителни вещества, а крема сиренето е добър източник на протеини и калций. Единственото нещо е, че хората с чувствително храносмилане е по-добре да се въздържат от ядене на краставица с кората. Ако я премахнете, зеленчукът се усвоява по-лесно и по-бързо.

Сладкиши, включително шоколадови блокчета, могат да бъдат разрешени за закуска, при условие че човекът не страда от скокове на кръвната захар. Ако има предразположение, тогава е по-добре да пиете натурално кафе с малко количество захар през първата половина на деня, но да се въздържате от сладкиши.

6 храни, които НЕ трябва да ядете на закуска

Колко яйца можете да ядете на седмица?

Яйцата са безопасни за консумация всеки ден, но трябва да знаете кога да спрете. Те съдържат висококачествен протеин, необходим за растежа и възстановяването на тъканите. Яйчният жълтък е богат на витамини A, D, E, K, B12, както и на желязо и цинк. И двата компонента на яйцето са полезни по свой начин и ако човек няма здравословни проблеми, тогава той може безопасно да яде яйце на ден.

Е, ако нивата на холестерола са повишени или има проблеми с наднорменото тегло, тогава е по-добре да дадете предпочитание само на протеини, като изключите жълтъка или ядете до един на седмица.

Най-добрият начин да приготвите яйце е да го сварите. При варене се унищожават по-малко витамини и минерали, отколкото при пържене, а протеинът във варените яйца се усвоява по-лесно от организма.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес