Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайните на задължителното основно почистване преди есента

23 август 2024, 20:18 часа

Есента е точно зад ъгъла и е време да започнете да мислите за почистване. Но трябва да се направи правилно, за да бъде ефективно и здравословно. В допълнение към факта, че трябва да приберете летните си дрехи, има още няколко момента, на които трябва да обърнете внимание.

Генералното почистване преди началото на есенния сезон е въпрос не само на чистота, но и на здраве и усещане за комфорт през предстоящите студени месеци. Помага за освежаване на пространството, освобождаване от натрупания боклук и подготовка на къщата за дъжд и студ.

Есенно почистване на градината: Кога и как?

Студеният сезон идва

Есента е традиционният период на настинките, а след това и на грипната епидемия. Цялостното почистване помага да се премахнат прахта и натрупаните алергени от дома, които често влошават острите респираторни инфекции.

През лятото прозорците в къщата са отворени, така че от улицата идва повече прах с различни компоненти. През есента все повече затваряме прозорците и проветряваме по-малко, така че без почистване този прах ще остане в домовете ни дълго време, а вие ще го дишате дълго време.

Почистване и дезинфекция

С настъпването на студеното време хората прекарват повече време на закрито и се увеличава рискът от разпространение на респираторни инфекции. Почистването и дезинфекцирането на различни повърхности във вашия дом може да намали шанса за разпространение на микроби във вашето домакинство.

Почистете труднодостъпните места с препарат: ъгли на шкафове, радиаторни екрани, первази, полилеи и лампи, аспиратор. Също така трябва да измиете добре всички повърхности, включително плотове, шкафове и печка. Изпразнете хладилника и фризера от стари храни, размразете и измийте.

Борба с праха

Също така е важно да премахнете праха и мръсотията, които се натрупват върху меката мебел преди есенния сезон. Фотьойлите и диваните трябва да бъдат старателно почистени.

Килимите също натрупват мръсотия, по-добре е да ги почистите с парочистачка или да ги почистите професионално. Вентилационните решетки и филтрите на климатика трябва да бъдат почистени.

Как бързо и лесно да почистим дома си през есента

Не забравяйте за прозорците

Прозорците трябва да се мият, тъй като те натрупват прах и улично замърсяване, без да забравяме за мрежите против комари: те натрупват най-много прах.

Преди да стане студено навън, трябва да измиете прозорците си, за да премахнете останалия прах и мръсотия, както и да добавите светлина към облачните есенни дни.

Почистване на коридора

Коридорът е първото място, където мръсотията от улицата попада върху дрехите и обувките и трябва да бъде внимателно и правилно подготвена за настъпването на есента. Необходимо е да почистите изтривалката и да измиете пода под нея.

Одит на гардероба

Преди началото на есенния сезон е важно да прегледате гардероба си. Летните артикули могат да се поставят в далечния ъгъл на гардероба. Топлите дрехи трябва да бъдат извадени предварително, сортирани и изпрани преди употреба.

Къща - специално внимание

Тези, които живеят в къща, трябва да обърнат внимание не само на вътрешната, но и на външната работа преди есента. Улуците трябва да бъдат почистени от листа и отпадъци, за да се предотвратят течове по време на валеж.

Трябва да се провери състоянието на покрива и фасадата и, ако е необходимо, да се отстранят щетите преди дъждовния сезон.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес