Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайните на столетниците: 4 черти на характера, които ще ви помогнат да живеете щастливо

02 септември 2024, 12:54 часа

Известно е, че диетата играе ключова роля в забавянето на стареенето. Въпреки това става все по-ясно, че тайната на здравословното дълголетие е много по-многостранна и сложна и зависи от много други фактори. Изследванията показват, че с напредване на възрастта вашето мислене става все по-важно. Едно от тях обяснява, че по-специално комбинацията от четири специфични черти на личността може да доведе до това да живеете до сто години. Заинтригувани ли сте? Ето кои са чертите, които ще ви помогнат да постигнете дълголетие.

Проучването, публикувано в списанието International Psychogeriatrics, илюстрира влиянието на личностните черти върху продължителността на живота при 29 души на възраст от 90 до 100 години, живеещи в отдалечени региони на Италия. Субектите бяха помолени да попълнят въпросници, които помогнаха да се идентифицират техните най-силни личностни черти. Оценявайки тези характеристики, изследователите виждат модели, които са видими при тези, които са достигнали напреднала възраст и са преминали границата от 100 години.

„Изключителното дълголетие се характеризира с баланс между приемане и решителност за преодоляване на несгодите, както и положително отношение и близки връзки със семейството, религията и земята, които осигуряват цел в живота“, заключават авторите на изследването. Но кои специфични черти на характера могат да ни помогнат да живеем по-дълго?

Още: 10 храни, които могат да удължат живота ви с поне 10 години

Инат

Резултатите от изследването разкриха парадокса на стареенето сред столетниците: с влошаването на психичното им здраве тяхната умствена устойчивост се увеличава. На първо място, изследователите предполагат, че да бъдеш упорит и властен може да увеличи шансовете ти да достигнеш стотния си рожден ден. Те предполагат, че тези черти могат да повлияят на продължителността на живота, като помагат на участниците да поддържат умствена бдителност. Такива хора са склонни да бъдат по-устойчиви на мнението на непознати, което от своя страна ги прави по-силни в лицето на трудностите.

Здрава работа

Друго общо качество, споделяно от столетниците, е силната работна етика, която позволява на всички субекти да работят до дълбока старост. По време на проучването повечето участници са все още активни и продължават да работят ежедневно. Водещият автор на изследването Анна Селцо заключава в прессъобщение: „Повечето от тях все още работят. Те си мислят: „Това е моят живот и няма да се откажа от него.“

Още: 103-годишна жена, работила цял живот като лекар, разкри тайните на дълголетието си

Адаптивност

Ръководителят на изследването Дилип Йесте и неговият екип отбелязаха преобладаването на устойчивостта и способността за адаптиране към промяната. В интервю Йесте обяснява: „Тези хора са преминали през депресия, преминали през миграция, загубили близки. За да поддържат просперитет, те трябва да могат да приемат събитията и да се възстановяват от това, което не могат да променят, но също така да се борят за това, което могат да променят.”

Позитивно мислене

Връзката между позитивното настроение и увеличената продължителност на живота е идентифицирана в няколко проучвания. Някои доказателства сочат, че хората, които са оптимисти, имат по-голям шанс да постигнат „изключително дълголетие“.

Още: Две храни, които ядат всички столетници - могат да удължат живота до 100 години

източник: https://www.marieclaire.ru/psychology/sekrety-dolgozhitelei-4-cherty-kharaktera-kotorye-pomogayut-zhit-dolgo-i-schastlivo/

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес