Тайните, които служителите на летищата няма да ви кажат

3780
Тайните, които служителите на летищата няма да ви кажат
Снимка: Getty Images/Guliver

От момента, в който влезете в сградата на летището до кацането, в продължение на часове вие и багажът ви сте под бдителен контрол. Но от вас остават скрити определени детайли. Това са тайните, които служителите на летищата зорко пазят.

Безопасност

На някои летища работят специалисти по профилиране - кадри, които обръщат внимание на жестове, мимики и модели на поведение на пътниците и въз основа на това идентифицират потенциално опасните лица.

Скенерите, предназначени за проверка на гражданите, са абсолютно безопасни. Болничен рентгенов апарат произвежда около 600 микросиверта, а съвременните скринингови скенери не надвишават прага от 0,5 микросиверта.

Кадрите за видеонаблюдение от залата се обработват от компютърна програма, способна да оцени психоемоционалното състояние и да трансформира и най-малките човешки движения в цветни индикатори: зелено - пътникът не представлява заплаха за околните, червено - необходимо е той да бъде проверен.

Пластмасовите тави в зоната за проверка на сигурността са най-мръсните предмети на летището. Учените са идентифицирали 10 различни респираторни вируса в проби, взети от тях, включително грипния вирус А и над 100 патогенни микроорганизми.

Самолети на Беларус ще продължат да летят над Сърбия

Сърбия няма да затвори въздушното си пространство за самолети на Беларус, тъй като не е член на Европейския съюз (ЕС), заяви председате...

 „Закъде пътувате?“ - този въпрос е част от профилирането и метод за идентифициране на подозрителни хора. Ако реагирате твърде грубо или несигурно, това ще стане причина за допълнителна проверка. 

Конфискуваните вещи се управляват от службата за авиационна сигурност. Някои се изхвърлят, а други се продават на търг.

За да се избегнат грешки, персоналът, отговарящ за сигурността обикновено сменя позициите си на всеки 30 минути и използва кодови думи.

Багаж

Багажът се проверява с помощта на рентгенов апарат, който между другото не може да се справи с предмети, увити във фолио. То блокира рентгеновите лъчи и следователно се появява само като тъмно петно ​​на екрана на контролера. В случая ще бъдете помолени да отворите чантата и да покажете опакованата вещ.

Проверките за Covid-19 на летищата могат да предизвикат 8-часово чакане

Проверките за Covid-19 на летищата могат да изправят пътниците пред осемчасово изчакване при заминавания и пристигания, заяви Междунаро...

При всяко пътуване към багажа се прикрепва стикер с уникален баркод. Ако решите да оставите такъв за спомен от предишния си полет, има шанс багажът ви да бъде загубен. 
Ако куфарът ви е изглеждал подозрително и е бил отворен, върху него трябва да се окачи специален стикер, който да показва, че багажът ви е преминал допълнителна проверка.

По-добре е да вземете 2 по-малки куфара, отколкото 1 тежък. Повечето куфари, които са повредени по време на товарене, тежат над 20 кг.

Контролна кула

На контролната кула има няколко служителя, които постоянно комуникират помежду си. 

Една от най-опасните ситуации се нарича „палачинка“: когато единият самолет започне да излита, а другият реши да направи 2-ра обиколка. В такава ситуация основното е диспечерът да реагира бързо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

4 знака, че Вселената иска да продължите напред разделени

Топ 5 летни заместители на кафето

Как да разберем дали партньорът ни е предопределен от съдбата?

Ретрограден Нептун от 2 юли: Всичко скрито зад кулисите излиза наяве!

Баба Ванга: Не се спирайте по улицата да четете некролози

Не можете да отслабнете? Учените откриха генетична причина

7 предполагаеми признака, че срещу вас стои психопат

Как се приготвя традиционният турски чай

Лесен начин за премахване на семките от черешите

Сузанита с разтърсващи откровени, извадила нож на майка си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com