Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сърце, глава, стомах: Ограничете трите вида глад и най-накрая отслабнете

26 юли 2024, 14:00 часа

Много хора знаят, че навикът да се ядат свръхпреработени храни няма да доведе до нищо добро. Свързва се с висок риск от развитие на диабет тип 2, затлъстяване, рак, сърдечно-съдови заболявания и дори ранна смърт. Да се отървете от такъв навик обаче не е толкова лесно. Тази храна е лесна и бърза за приготвяне, а също и вкусна. Трудно е да й устоиш.

Според диетолози, има три основни вида глад. Ето как можете да се справите с всеки от тях.

Глад в главата

Това са случайни желания за храна, които възникват под въздействието на някакъв сензорен тригер, най-често визуален. Например, когато видите глазирани сладкиши на плота на пекарна или изкушаващи снимки на храна, докато сърфирате в социалните медии. Може също да бъде предизвикано от звука на отваряне на торбичка с чипс или миризмата на храна.

Този глад възниква внезапно и изисква почти мигновено удовлетворение - искате веднага да ядете нещо вредно. Но е малко вероятно да се почувствате сити след такава закуска, защото много от любимите ни лакомства, от бонбони до чипс и печива, не съдържат основни хранителни вещества, както и протеини и фибри. И много скоро гладът ще се върне.

В моменти на глад се опитайте да се разсеете.  Това може да е разходка, вана с мехурчета или майсторство.

7 правила за успешно отслабване, които можете да приложите още сега

Сърдечен глад

Това се нарича емоционално хранене. Такива желания за храна възникват под влияние на различни емоции, както отрицателни, така и положителни. И в този случай с помощта на храната получаваме моментална утеха, насърчение или съчувствие.

За да преодолеете сърдечния глад, е важно да осъзнаете емоциите, които влияят на апетита ви, и след това да измислите алтернативен курс на действие. Например, ако се почувствате самотни, обадете се на приятел, ако се ядосате, излезте на разходка.

Стомашен глад

Това са симптоми на истински физически глад, за който ни съобщава тялото – например къркорене в стомаха, умора и дори световъртеж. Расте постепенно. За разлика от другите два вида глад, които изчезват след около 15-20 минути, стомашният глад само се засилва с течение на времето, докато го задоволим.

Как се пие чай от дафинов лист за отслабване?

За нормалното функциониране на тялото ние постоянно се нуждаем от енергия и хранителни вещества, затова експертът съветва да не чакаме гладът в стомаха да достигне критично ниво. Ако сме гладни, лесно можем да се поддадем на изкушението от мазни или сладки храни, които дават бърз ефект, но не оставят усещане за ситост за дълго време. Освен това, в този случай е много по-лесно да ядете твърде много и да напуснете масата с пълен корем и чувство на дискомфорт.

Трябва да намерите режим на хранене, който работи за вас, независимо дали това са три хранения на ден или по-чести здравословни закуски. Тялото ни обича рутината и редовността, така че е важно да се придържаме към избрания график и да не пропускаме храненията. В противен случай, прекомерният глад може да ви върне към непланирана консумация на ултра-преработени храни.

И не забравяйте да пиете достатъчно вода през целия ден. Трябва да се стремите да пиете поне 6-8 чаши течност на ден.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес