Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Свитите дрехи не са проблем: Върнете ги към нормален размер с този трик

24 септември 2024, 10:46 часа

Прането в гореща вода или сушенето на любимите ви дрехи на висока температура може бързо да свие дрехите ви до нежелан размер. Преди да добавите свита дреха към купчината си за дарение, може да успеете да поправите щетите, като се научите как да премахвате свиването на дрехите. Всичко, от което се нуждаете, е кофа с топла вода и малко балсам (да, такъв за вашата коса).

Още: 7 остарели навика за пране, които съсипват пералнята и дрехите

Във видеоклипове в социалните мрежи потребителите демонстрират как да разтегнат дрехите, като отбелязват, че това им е спестило „стотици левове“ при смяна на твърде тесни дрехи. За да намалите свиването на дрехите, първо добавете 1 супена лъжица от балсама в малка кофа или съд, пълен с топла вода, като смесите продукта колкото е възможно повече. Потопете напълно дрехата в сместа и я оставете да кисне за 30 минути. Накрая изплакнете балсама и внимателно го разтегнете до желания от вас размер. Оставете го да изсъхне, преди да го носите.

Звучи достатъчно просто, но наистина ли работи този метод за премахване на свиването на дрехите? Дрю Уестървелт, главен изпълнителен директор на компанията за перилни препарати обяснява, че балсамът може да помогне за отпускане на тъкан, която се е свила поради високата топлина. „Като добавите балсам, вие омекотявате и смазвате влакната, за да ги разхлабите обратно, за да можете да ги разтегнете“, казва той.

Въпреки това Уестървелт предупреждава, че балсамът може да остави след себе си остатъци, което да накара дрехата да привлече повече мръсотия, бактерии и миризми. След като опитате този трик за пране, изперете старателно дрехата, за да изплакнете останалия балсам, като внимателно следвате инструкциите на производителя за пране и сушене, за да не се свие отново.

Този трик за пране за това как да премахнете свиването на дрехите работи най-добре върху памук, вълна и други плетени тъкани, които са лесно разтегливи. За синтетични материали като полиестер внимавайте да не дърпате твърде силно и да не разтягате прекалено дрехата. Също така е важно да се отбележи, че този трик може да не е подходящ за плътно тъкани или деликатни тъкани като коприна. Ако се притеснявате да не повредите тъканта, изпробвайте техниката върху малка площ, преди да я изпробвате върху цялата дреха.

Още: Как да почистите бързо и ефективно вашите бели маратонки

Най-добрият начин да предотвратите свиването на дрехите е да ги перете и изсушавате правилно. Но грешките при прането се случват и следващия път, когато любимата ви риза излезе от сушилнята твърде стегната, вземете малко балсам, вземете кофа и започнете да разтягате!

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес