Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Световен ден на шампанското - любопитни факти за пенливото питие

05 август 2018, 16:41 часа

На днешния ден светът отбелязва рождената дата на шампанското. Легендата гласи, че през 1693 година бенедиктинският монах Пиер Периньон "открива" тайната за производството на газираното вино. Въпреки разпространеният мит обаче, Дом Периньон не е откривателят, а просто човекът, допринесъл много за развитието и налагането на шампанското, пише БГНЕС.

Според дадения патент шампанско може да се нарича само и единствено в областта, където е произведено - Шампан, Франция. Навсякъде другаде питието трябва да се нарича пенливо вино. Въпреки това в България продължаваме да го назовават шампанско.

Навръх “рождения ден” на шампанското БГНЕС разговаря с енолога Стоян Геров от Асоциацията на сомелиерите, който от няколко години живее в Германия и е тясно свързан със спецификите на пенливата напитка.

"Празникът на шампанското не е много известен в България. Но едно такова питие заслужава да се почита със свой ден. То е създадено с цел да създава настроение. Ефектът се постига от играта на мехурчетата, които създават радостната емоция. Не случайно най-често се използва по време на рождени дни, при откривания на нови сгради, при пускане на кораби. У нас обаче заради все още малко познатите свойства все още се правят грешки и го поднасят с неподходящи храни", сподели Стоян Геров.

Трябва да се знае, че шампанското не е типичното вино, което не можем да го съчетаем с тежки храни или меса. В основната си форма напитката е бяла, макар че се произвеждат и червени, както и розе. Подходящо е за консумиране с различни сирена и сладки продукти или сладкиши.

"За съжаление установявам, че българинът все още не умее правилно да консумира шампанското. От разстоянието наблюдавам, че има все една малка група хора, които знаят как се пие. Аз съм бил свидетел например как едно класическо направено вино не се харесва чак толкова в сравнение нискокачествен продукт, напудрен с прибавени аромати. Казвали са ми "виж колко хубаво мирише", независимо грубата газировка", отбелязва сомелиерът.

Няколко интересни факта за пенливото вино по света

1. Най-скъпото шампанско в света не е достъпно дори и за голяма част от богаташите. Бутилка от специалното пенливо питие Gout de Diamants, създадено от лукс-дизайнера Александър Амосу, струва 2,07 млн. долара. Бутилката е ръчно създадена и е украсена с огромен камък Сваровски във формата на диамант с големина 19 карата. Питието е създадено от три сорта грозде - шардоне, пино ноар и пино моние.

2. На второ място сред най-скъпите пенливи питиета е Ace of Spades СMidasТ Brut. Френското шампанско е със златна бутилка и излиза 58 413 долара.

3. Трето място се заема от Louis Roederer Cristal СMedalionТ Orfevres Limited Edition Brut Millesime, чиято бутилка е позлатена и със специален дизайн, който защитава питието от проникване на светлина. Шампанското е направено от сортовете грозде "шардоне" и "пино ноар" и струва 20 000 долара.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес