Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Свалете ги веднага: Това са пердетата, които буквално тровят живота ви

11 февруари 2024, 16:01 часа

Завесите, съобразени с интериора, създават уют и украсяват къщата. Но все по-често експертите казват, че трябва да изоставите завесите в полза на други опции за декорация на прозорци. Защо?

Малко светлина и въздух

Текстилът, който се използва в дома, включително завесите, е важно да се подберат правилно, така че продуктите да нямат негативен ефект върху благосъстоянието, физическото и психическото здраве. Плътните завеси ни оставят малко светлина и свеж въздух, докато перфектно натрупват прах и алергени и могат да причинят белодробни патологии и алергични пристъпи.

На каква програма е най-добре да се перат пердета

Материалното има значение

Ако завесите са направени от нискокачествени материали, те могат буквално да отровят атмосферата на стаята, когато останат на прозорците дълго време. И ние ще вдишваме всичко това, съединенията ще се отлагат и ще се натрупват в тялото.

Ако прекарвате много време в стая, където окачвате завеси, направени от нискокачествени материали с евтини химически бои, възможни са хронични респираторни нарушения и дерматит.

Опасни симптоми: сополи, сълзи и кашлица

Ако завесите наскоро са били сменени в къщата и започнете да се чувствате зле, не трябва да приписвате симптомите на настинка, особено ако те не изчезнат и няма температура, твърдят експерти. Опасни са кашлица и хрема, постоянно кихане, кожни лезии, които стават по-светли или изчезват извън дома. Ако не премахнете контакта с алергена, можете да страдате дълго време и симптомите само ще се влошат. Всичко може да завърши дори с развитието на пристъпи на бронхиална астма.

Няма хипоалергенни материали, които да са 100% безопасни. Но изкуствените тъкани винаги са по-опасни от естествените, въпреки че всички материали се третират с химически съединения за подобряване на потребителските качества.

Затова, преди да окачите завесите, е важно да ги изперете или да ги проветрите добре навън в продължение на няколко дни.

С малко аспирин при прането на пердета - ще бъдат бели като сняг!

Опасни маркировки!

Трябва да внимавате и да откажете да купувате такива продукти, поне за детска стая или в помещения, където живеят възрастни хора, страдащи от алергии или хора с хронични патологии, ако видите следните надписи на етикетите:

·       Не се отпуска. Тези свойства - сила, гладкост, блясък - придават на тъканите много алергенни вещества.

·       Лесен за поддръжка, устойчив на машинно пране, не изисква гладене. Тези свойства на тъканите се осигуряват от изкуствени смоли с формалдехид.

·       Избелени с хлор. Това е дразнител, който може да причини дерматит

Как да перете пердета?

Продуктите, които могат да се перат - леки завеси и пердета - трябва да се перат всеки сезон, поне четири пъти годишно. Те натрупват прах и алергени.

Ако са плътни, тежки завеси, които не могат да се перат, те трябва да се почистят с прахосмукачка с филтър, парочистачка или специално почистени от професионална почистваща фирма. Това трябва да се прави най-малко 2-3 пъти годишно, в зависимост от това колко активно се използва помещението.

Можете да дадете пердетата на химическо чистене, като ги свалите от корнизите и ако не е възможно редовно да следите чистотата им, трябва да ги смените с по-лесни за почистване.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес