Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сушени смокини: Естествен метод за перфектно сушене у дома

17 юли 2024, 16:28 часа

Смокините са сред най-полезните плодове за здравето на човешкия организъм. Те са богати на желязо, калций и калий - три основни минерала за нашето тяло. Освен това смокините имат повече фибри от повечето плодове и зеленчуци.

Още: Тайната на здравия организъм: 10 плода, които трябва да ядете всеки ден

Сушенето им позволява дългосрочно запазване на сладкия им вкус и изключителните им качества. В тази статия ще научите в детайли как и какви са техниките за сушене на смокини у дома по два прости начина.

Първи метод

Ако смокините са узрели, но не прекалено, разрежете ги по средата до опашната част. След това се прекарват през конец.

При този метод се използва финландска вода, за която ще трябва да сварите чаша дървесина от ясен в 1 литър вода и след това да я прецедите. Сложете прецедената вода на огъня, за да заври отново, като щом започне да ври, добавете нанизите от смокини и я оставете само за 1 минута.

След това ги извадете от водата и ги окачете на място, където има достатъчно слънце. Оставят се, докато изсъхнат, и се съхраняват на тъмно и в среда без влага.

Втори метод

Ако са презрели, смокините трябва да се изплакнат обилно със студена вода и след това внимателно да се подсушат с кухненска хартия. След това трябва да поставите смокините в дървен или метален съд, в който предварително сте поставили кухненска хартия.

Съдът трябва да бъде поставен на такова място, което да позволява непрекъсната циркулация на въздуха отдолу и отгоре. Дървеният или метален съд трябва да бъде поставен на открито и да бъде добре огряван от слънцето през целия ден. Смокините не трябва да се държат на сянка, защото ще изгният.

Вечер можете да внесете съда в помещението, за да предотвратите повреждането му от росата, и да го покриете с кухненска хартия. Три или четири дни подред трябва да изнасяте смокините на слънце сутрин, за да изсъхнат равномерно.

Още: Лесна и бърза: Свежа торта с чай от лайка и мед

Те се считат за сухи, когато външната обвивка се втвърди и пулпата не отделя течност при стискане с пръсти. Изсушените смокини трябва да се съхраняват в затворени торбички или стъклени съдове с плътно затваряне. Можете да ги съхранявате в хладилник в продължение на няколко месеца или във фризер до 3 години.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес