Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Строг пост - какво се яде и какво е забранено?

03 февруари 2022, 10:05 часа

В никакъв случай не можем да наречем постенето каприз. Това е начин да разберем до къде се шири волята ни. Периодът на въздържание ни помага да пречистим тялото и душата си и те да бъдат в мир и хармония. Целта на един пост е духовно и нравствено пречистване.

Четири са постите през годината. Това са: Великденски пости, Петрови пости, Богородични пости и Рождественски пости. През този период не се консумират блажни храни.

Според християнските догми задължителните постни дни през годината са всяка сряда и петък.

Пости 2022 – всичко, което трябва да знаем за тях

Шест са обаче степените на строгост, свързани със самото постене. Най-леките позволяват да се консумира всичко, с изключение на месо. Следващата степен забранява похапването на риба и месо. Има и пости, които забраняват похапване на гореща храна с растителна мазнина. В тази забрана са включени и месо, и риба.

Най-строгите пости обаче включват пълно въздържание от всякаква храна. Под строги пости се разбира, че вярващите могат да похапват растителна храна без олио.

Надяваме се да сме ви били полезни и да сме успели да отговорим на въпроса ви, свързан с това какво е позволено да се консумира по време на строги пости.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес