Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стана ясно защо котките съсипват мебелите и как да ги спрете

07 юли 2024, 13:33 часа

Когато домашният любимец се хване с нокти за дивана, стола или друга мебел, е почти невъзможно да реагирате спокойно. Експертите са изследвали факторите, които оказват значително влияние върху това поведение.

Точенето на ноктите е естествена нужда за всяка котка. Този инстинкт не може да бъде изключен. Добре е, ако домашният любимец използва специални предмети за това - стълб за точене на нокти или собствена къща. Някои котки обаче предпочитат кожен диван, табла и дори тапети.

Учени от университета в Анкара в сътрудничество с колеги от Канада, Франция и Португалия проведоха проучване, в което измислиха как да отучат котката да поврежда мебелите. Експертите са се съсредоточили върху социални, екологични и индивидуални животински фактори, които могат да допринесат за проблема.

Топ 10 на едни от най-красивите породи котки

За своето изследване учените съставиха специален въпросник с три раздела, който помолиха собствениците на котки да попълнят. Общо в проучването експертите са изследвали данни за 1211 домашни любимци. Хората бяха разпитани за ежедневието им, околната среда, как се държи домашният им любимец, дали често повреждат мебелите, дали има малки деца в къщата, както и други важни нюанси.

В резултат на това експертите успяха да идентифицират няколко фактора, които подтикват животните да надраскат дивани, фотьойли и други неща в къщата.

·       Грешни игри. Според откритията на учените, котките са по-склонни да повреждат мебелите, ако собствениците им не им обръщат достатъчно внимание. Така игрите трябва да бъдат проектирани така, че да симулират лов - само тогава домашният любимец ще може да задоволи нуждите си.

Топ 10 на най-сладките породи котки

·       Повишена нощна активност. Онези домашни любимци, които постоянно се суетят и играят през нощта, също са склонни да повреждат мебелите. Експертите предполагат, че за това е виновен неправилен дневен режим, по-специално превъзбудата на домашния любимец преди лягане.

·       Малки деца. Бебетата, присъстващи в къщата, често се движат рязко и непредсказуемо, издавайки силни звуци, които могат да изплашат и раздразнят животните. Ето защо е важно да обясните на детето си как да взаимодейства правилно с котка.

·       Силен стрес. Котката може да се чувства в опасност, може да е уплашена, самотна. Всичко това също влияе върху деструктивното поведение. В допълнение, вашият домашен любимец може да изпитва болка. Трябва да обърнете голямо внимание на поведението на животното .

Учените са сигурни: веднага щом котката се почувства спокойна, получи необходимото внимание от човек, яде правилно и спи толкова, колкото е необходимо, разрушителното поведение трябва да изчезне.

Между другото: котките, също като хората, могат да имат психични проблеми. Животните страдат от фобии, посттравматично стресово разстройство и дори разстройство с дефицит на вниманието.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес