Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

26 април 2024, 07:00 часа

Нашият интензивен начин на живот, лошите навици, физическото и психическо здраве, лошото хранене и състоянието на околната среда могат значително да повлияят на външния ни вид и да доведат до преждевременно стареене. За да изглеждате свежи и млади, изобщо не е необходимо да стигате до крайности, постоянно да правите някакви процедури за инжектиране, да се съгласявате с различни видове хирургични интервенции - има няколко трика, които само с помощта на стайлинг и подстригване ще ви помогне да свалите няколко години. Ето кои са те:

Съвет 1. Използвайте стилизиращи продукти

Експертите отбелязват, че с възрастта структурата на косата се променя, тя става много по-тънка. Това може да бъде свързано с намаляване на нивата на колаген в тялото. Можете обаче да използвате стайлинг, който ще помогне на косата ви да изглежда еластична и блестяща.

Още: Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Съвет 2. Изберете правилния цвят на косата

Правилният нюанс на косата може да преобрази лицето ви, включително да скрие първите признаци на възрастта.

Колкото повече остаряваме, толкова по-трудна става задачата да изберем правилния цвят на косата, защото с годините кожата на лицето губи естествения си блясък. Основното правило при избора на подходящ нюанс е следното: дайте предпочитание на естествената палитра. Това не означава, че експериментите са забранени, просто трябва да се подхожда много внимателно. Ярките медени, златисто-кафяви, шоколадови и наситени кестенови нюанси изглеждат страхотно на всяка възраст. Ярки нюанси, като махагон, патладжан, череша, синьо-черно, платинено русо, като правило, развалят естествената красота на косата.

Съвет 3. Грижете се правилно за косата си

Още: Хем супер лесни, хем много красиви прически за дълга коса

Грижата за косата също е от голямо значение. Ето някои прости препоръки:

  • При избора на козметика е важно да се вземе предвид вида на скалпа и структурата на самата коса;
  • Опитайте се да избегнете пряка слънчева светлина и предпазете косата си от слънцето, като използвате специални продукти;
  • Защитете косата си от студа;
  • Не забравяйте за допълнителна грижа с помощта на балсами и маски. Прилагайте ги само по дължината на косата, а не към корените;
  • Следете температурата на водата под душа - важно е да не е прекалено гореща или, напротив, студена;
  • Не увивайте косата си в здрава кърпа - тъй като структурата на косата е много крехка, това действие може да я увреди напълно;
  • Не забравяйте да нанесете термична защита, когато използвате сешоар с горещ въздух или преса;
  • Не пренебрегвайте масажа при миене или разресване на косата - по този начин подобрявате кръвния поток и метаболитните процеси.

Съвет 4. Не забравяйте за здравословните храни

И разбира се, не забравяйте, че всички съвети няма да работят с пълния си потенциал, ако не се придържате към здравословна, балансирана диета. Добавете сьомга към менюто си, тъй като съдържа витамин D и Омега-3, както и орехи, тъй като съдържат витамин Е и мед, които помагат за поддържане на блясъка на косата.

Още: Това са най-лесните ежедневни прически за къса коса

Също така трябва да включите в диетата си: сладки картофи, яйца, спанак, леща, извара, боровинки и птиче месо. Всички тези продукти съдържат цяла азбука от различни полезни елементи: минерали и витамини, които заедно с козметиката ще помогнат на косата ви да остане красива и копринена.

Съвет 5. Не избирайте прически, които ви състаряват

Сега ще изброим най-високо оценените прически, които не трябва да правите, ако сте малко над 30. Напротив, ще ви добавят десетина-две години!

  1. Класическо каре;
  2. Подстрижка на пластове;
  3. Ултра късо пикси.

Още: Какво се случва с косата ви само с 3 аспирина?

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес